sobota, kwiecień 20, 2024

Domowa sztuka kulinarna

0
Moda na nowe smaki

Każda gospodyni domowa posiada książkę kucharską, która stoi w koronnym miejscu w kuchni. Każda gospodyni do niej zagląda chcąc zgłębić swoją wiedzę i zaskoczyć swoich najbliższych wyszukanymi potrawami. Jednak mało która sztywno trzyma się zamieszczonych tam receptur, bowiem odczuwanie smaków jest subiektywną cechą każdego z osobna. Powstają więc nowe wersje sztampowych przepisów i tworzy się domowa sztuka kulinarna. Najlepszym na to przykładem są blogi kulinarne. Każdy miłośnik gotowania podaje swoje własne receptury, przyprawy i techniki dzięki którym nawet najpopularniejsza pomidorowa ma wiele odsłon, wiele smaków a ta ilość nieustannie rośnie. Gdyby zapytać mistrzynie i mistrzów o ich sekrety z całą pewnością nie zdradzą wszystkich detali, ale wskażą na istotę świeżości składników i odpowiedni dobór przypraw. Kuchenne parapety są często ogródkiem pełnym zieleni i zapachu świeżych ziół. Odchodzi się na szczęście od sztucznych i chemicznie przygotowywanych mieszanek, które nie mają nic wspólnego z prawdziwym gotowaniem i zdrowym jedzeniem. W każdym domu można znaleźć zeszyt z własnymi przepisami, udoskonalonymi, dopracowanymi. Mijające lata sprawiają, że skryte domowe tajemnice kulinarne zyskują nowe oblicze i zmieniają smak, ale zawsze jest to metamorfoza na lepsze, smaczniejsze i zdrowsze.

www.miasto-dialogu.pl

Co jadano w polskich domach kilkadziesiąt lat temu

0

Nie było takiego wyboru w sklepach jak dziś, ale każda gospodyni starała się, aby posiłki były urozmaicone i smaczne. Tanie były ryby, dlatego przynajmniej raz w tygodniu na stole pojawiała się smażona ryba, dorsz lub morszczuk, serwowana z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Z wędzonego dorsza, który był naprawdę bardzo tani, robiono sałatki z cebulką, szczypiorkiem i olejem – oliwy nie było. Często podawano wątróbkę z drobiu, smażoną w sosie z cebulą. Na niedzielne śniadanie, najczęściej podawana była jajecznica na boczku, a na obiad rosół i sztuka mięsa w sosie chrzanowym, lub kotlety schabowe. Na kolację były kanapki, lub jak kto miał ochotę – resztki z obiadu. Częstym daniem była smażona kiszka z cebulką i boczkiem, doprawiona ‘po swojemu’. Do tego sałatka z pomidorów lub kapusty kiszonej. W sezonie truskawkowym prawie codziennie były desery z truskawek – galaretka z truskawkami, truskawki ze śmietaną i cukrem, pierogi z truskawkami, mus truskawkowy, lub placek z truskawkami. A czy ktoś pamięta, że niedzielnym śniadaniom towarzyszyło wspaniałe, prawdziwe kakao na mleku?

www.lubiepowietrze.pl

Jak upiec makowiec doskonały

0

Historia wypieku ciasta zwanego popularnie makowcem jest w naszym kraju bardzo długa, praktycznie we wszystkich naszych regionach ciasto to posiada rzesze zagorzałych zwolenników. Jednak wiele osób, które podejmowało się prób wypieku tego znakomitego ciasta, miewało z tym problemy i zniechęcało się. Główną trudnością jest takie przyrządzenie makowca, by ciasto nie pękało i by mak nie oddzielał się od ciasta, co jest zmorą wielu domowych kucharzy. Aby upiec makowiec idealny, warto jest przestrzegać kilku podstawowych wymogów. Na pewno wszystkie składniki ciasta, w czasie ich mieszania ze sobą, powinny mieć tą samą temperaturę, zaś makowiec wkładamy do pieczenia, kiedy piekarnik ma temperaturę 180 stopni – w takiej też pieczemy ciasto. Mąkę zawsze należy przesiać, ważne jest też, aby przed zawinięciem makowca surowe jeszcze ciasto posmarować rozmąconym białkiem – to zapobiegnie odklejaniu się masy makowej od ciasta. Co do samej masy makowej, warto dodać do niej odrobinkę drożdży, można dodać też oczywiście różnorodne bakalie, jak rodzynki czy orzechy, co na pewno znacznie wzbogaci smak naszego makowca. Po wierzchu, według uznania i smaku, można połać makowiec polewą z lukru i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

www.e-chlopak.pl

Oryginalna kuchnia rosyjska

0

Niezwykle oryginalną kuchnią jest kuchnia rosyjska, cechuje się wielkim bogactwem dań. Można co prawda się w niej doszukiwać wpływów litewskich, niemieckich czy francuskich. Kwas chlebowy i miodowy jest bardzo charakterystyczny dla tej kuchni. Jako przekąski podaje się kawior, chleb ze smalcem czy sałatki z buraków, śledziową oraz krabową, które się jada z chlebem. Wiele dań z kuchni rosyjskiej przyjęło się także u nas. Na pewno wszyscy słyszeli o Strogonowie, który jest popularnym daniem obiadowym w Rosji, czyli zupie gulaszowej sporządzanej z mięsa wołowego cebuli i pieczarek i przecieru pomidorowego. Zupy rosyjskie są bardzo podobne do naszych polskich, jednak nie dodaje się do nich włoszczyzny. Również zaprawia się je śmietaną a dekoruje posiekaną natką pietruszki, którą się posypuje zupę. Miłośnicy rosyjskiej kuchni uwielbiają wprost bliny (naleśniki drożdżowe), pirażki czy pielmieni (niewielkie pierożki z rybą lub mięsem). Tradycyjnymi słodyczami w Rosji są watruszki – bułeczki z masą czy tradycyjne ciasto, które można kupić w każdej cukierni w Rosji – skubane, które jest kawowe z bakaliami. Nie da się wymienić wyśmienitych specjałów rosyjskich.

www.dpam.pl

Przygotowanie jajecznicy

0

Wydawać by się mogło, że jajecznica to najbardziej banalna potrwa pośród wszystkich, jakie na co dzień spożywany. Przygotowanie jajecznicy trwa raptem kilka minut i w zasadzie skupia się tak naprawdę, na wrzuceniu na rozgrzaną patelnię, raptem kilku jajek. Wówczas po kilku sekundach możecie posmakować jajecznicy. Oczywiście potrawa ta, równie dobrze, może być znacznie bardziej skomplikowaną. Składać się może ze znacznie większej liczby składników. Przede wszystkim mam tutaj na uwadze takie składniki jak kiełbasa, boczek, szczypiorek oraz pieczarki. Wszystkie z wymienionych składników doskonale pasują do jajecznicy i jak najbardziej można je stosować równocześnie. Jajecznicy to potrawa kochana przez wszystkich Polaków, ale szczerze mówiąc podawana jest ona, we wszystkich hotelach Europy. Po prostu każdy człowiek miał w swoim życiu okazję spożywania jajecznicy, a trudno jest znaleźć choć jednego człowieka, któremu potrawa by nie odpowiadała. Tą bardziej „zaawansowaną” wersję jajecznicy, przygotowuje się o wiele dłużej, ale i smak jest oczywiście znacznie lepszy.

www.miastomojeawnim.pl

Domowe potrawy

0

Domowe potrawy można doskonale przedstawić poprzez przynajmniej danie składające się z klusek. Na pewno takie kluski zwłaszcza śląskie doskonale pozostają zaprezentowane w odniesieniu do sosów i mięs. Typowe kluski śląskie są postrzegane jako te elementy zaprezentowane z charakterystyczna dziureczką, wgłębieniem. Tego rodzaju danie może na pewno bardzo dobrze się zaprezentować. Domowe potrawy także mogą wspaniale być zaprezentowane tym bardziej, kiedy jest tutaj mowa o takich kwestiach jak desery. Desery przygotowywane w sposób domowy mogą doskonale prezentować określone akcenty słodyczy już na podstawie dość wysoko postawionych przepisów kulinarnych. Oczywiście kwestia sałatek owocowych uwzględnionych w takich zapisach kulinarnych przystosowanych do owoców gotowanych w winie, podawanych raczej na chłodno mogą być bardzo smacznym odniesieniem. Domowe potrawy to także zupy, które lubimy jeść a także przyrządzać. Każdy, kto doskonale wie, co ma ugotować, powinien skupić się na składnikach zupy, aby mógł zaprezentować odpowiedni kunszt takiej potrawy.

www.mamaenter.pl

Wiedza o zdrowym żywieniu

0

Istnieje dzisiaj wielkie zainteresowanie kwestiami żywieniowymi i zdrowotnymi a na rynku regularnie rozgłos zyskują gwiazdy związane z gotowaniem. Programy telewizyjne coraz częściej mówią o tym, jak gotować i w jaki sposób radzić sobie z presją w kuchni, popularne są bardzo różne koncepcje. Oczywiście nadal szefowie rozpoznawalni globalnie mogą po prostu godzinami mówić o jedzeniu i gotować kolejne potrawy w swojej kuchni, stojąc przed jedną kamerą i program będzie porywający. Jeśli jednak stacja musi zapełnić informacjami o gotowaniu cały dwudziestogodzinny program, pojawiają się możliwości mówienia o jedzeniu w innych kontekstach. Modne są więc programy informujące o tym, jak rozpoznawać dobre produkty, czytać ich etykiety czy porównywać owoce i warzywa w sklepach. Umiejętność rozpoznania świeżej ryby to bez wątpienia dzisiaj wyjątkowo przydatna zdolność, albowiem niestety nie wszystkie sklepy są w stanie zapewnić klientom realnie najwyższy poziom towaru – trzeba więc umieć rozpoznać niską jakość.

www.dwakolory.pl

Tak łatwo dostępny dla wszystkich?

0

Zastanawiam się dlaczego w naszym kraju, pomimo światowego kryzysu finansowego uzyskanie jakiegokolwiek wsparcia finansowego z banku, jest tak banalnie proste. Chodzi mi zwłaszcza o nawet średniej wysokości kredyt gotówkowy, który cieszy się dużym popytem na rynku tych usług. Najciekawsze w tym wszystkim jest brak jakiegokolwiek ograniczenia jeśli chodzi o ilość ogólnodostępnych ofert, dziś aby otrzymać kredyt gotówkowy nie trzeba wcale mieć specjalnych dochodów nic bardziej mylnego. Czasem wystarczy sam dowód, choć mówimy tutaj już o parabankach to ku ogólnej opinii na ich temat, to właśnie w takich miejscach i coraz częściej interesuje nas wspomniany już kredyt gotówkowy. W końcu jednak ta magiczna bańka mydlana pęknie ewentualnie w większości przypadków sami doprowadzimy siebie do sytuacji bez wyjścia. Oczywiście ograniczenie w dostępie do takich produktów bankowych nic nie zmieni, lecz większość z nas woli żyć złudną nadzieją, że tak właśnie będzie tutaj istnieje potrzeba dotarcia do świadomości.

pobocza.pl/

Ekonomiczna kuchniach

0

Dzisiejsze czasy należą w głównej mierze do tych gdzie trzeba naprawdę umieć dobrze oszczędzać, aby nasze pieniądze, nie zniknęły z dnia na dzień. W wielu domach ludzie pomimo tego, że mają dość duże dochody nie mogą zaoszczędzić naprawdę paru złotych gdyż wszystkie ich oszczędności są przekazywane na opłatę poszczególnych rachunków. Z tego też względu w miejscach takich jak kuchnia warto jest wprowadzać jak najbardziej zasadę oszczędności. Nie będziemy musieli się martwić w żaden sposób o to, że nasze rachunki z miesiąca na miesiąc będą coraz większe. Dobrze jest dobrać dla siebie taki sprzęt, który będzie nam z pewnością potrzebny cały czas i nie będzie nam zabierał dużo prądu. Im wyższa klasa energooszczędności tym lepiej dla nas samych. Nie warto jest bowiem płacić za coś czego tak naprawdę nie zużytkujemy. W wielu wypadkach ludzie starają się mieć jak największą ilość sprzętu dla siebie co nie jest dobre gdyż większość z nich będzie po prostu bez potrzeby zabierała nam prąd w domu. Jeżeli skupimy się nie na tym, aby nasze urządzenia były jak największe, a natomiast mogły doskonale uzupełniać nasze wszystkie potrzeby i dodatkowo być bardzo energooszczędne to naprawdę będziemy mogli stworzyć tanio działającą kuchnię.

www.bio-amore.pl

Kuchnie innych państw

0

Jednak podział na tereny to w takim układzie nie jedyny podział dotyczący bezpośrednio sztuki kulinarnej. Czasami możemy bez problemu zobaczyć i wyodrębnić klasyfikację sztuk kulinarnych ze względu na dany kraj. Każdy kraj ma swoją własną kuchnię i charakterystyczne potrawy. Bardzo często jest to wszystko uwarunkowane czynnikami geograficznymi. Jeżeli dany kraj ma dostęp do morza, to na pewno w składzie kuchni danego kraju możemy spodziewać się wielu ryb i innych rybnych potraw. Jest to bardzo ważne oraz bardzo często spotykane. Tak samo jest z innymi czynnikami geograficznymi. Kuchnie państwowe, czyli charakterystyczne dla każdego kraju to bardzo swoista i bardzo charakterystyczna wizytówka. Czasami wiele podróży zagranicznych pokazuje nam, jak doskonały jest dany kraj i jakie tam mieszkańcy mają upodobania dotyczące potraw. Jest to bardzo ważne i bardzo często spotykane. Kuchnie zagraniczne jednak potrafią wymieniać się przepisami oraz potrawami. Czasami i w naszym kraju widzimy potrawy zagraniczne.

www.inspeerio.pl

ZOBACZ TEŻ