Moda na nowe smaki

Każda gospodyni domowa posiada książkę kucharską, która stoi w koronnym miejscu w kuchni. Każda gospodyni do niej zagląda chcąc zgłębić swoją wiedzę i zaskoczyć swoich najbliższych wyszukanymi potrawami. Jednak mało która sztywno trzyma się zamieszczonych tam receptur, bowiem odczuwanie smaków jest subiektywną cechą każdego z osobna. Powstają więc nowe wersje sztampowych przepisów i tworzy się domowa sztuka kulinarna. Najlepszym na to przykładem są blogi kulinarne. Każdy miłośnik gotowania podaje swoje własne receptury, przyprawy i techniki dzięki którym nawet najpopularniejsza pomidorowa ma wiele odsłon, wiele smaków a ta ilość nieustannie rośnie. Gdyby zapytać mistrzynie i mistrzów o ich sekrety z całą pewnością nie zdradzą wszystkich detali, ale wskażą na istotę świeżości składników i odpowiedni dobór przypraw. Kuchenne parapety są często ogródkiem pełnym zieleni i zapachu świeżych ziół. Odchodzi się na szczęście od sztucznych i chemicznie przygotowywanych mieszanek, które nie mają nic wspólnego z prawdziwym gotowaniem i zdrowym jedzeniem. W każdym domu można znaleźć zeszyt z własnymi przepisami, udoskonalonymi, dopracowanymi. Mijające lata sprawiają, że skryte domowe tajemnice kulinarne zyskują nowe oblicze i zmieniają smak, ale zawsze jest to metamorfoza na lepsze, smaczniejsze i zdrowsze.

www.miasto-dialogu.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here