Jakie rodzaje whisky występują na świecie?

Whisky to jeden z trunków uznawanych za towar z wyższej półki. Dlatego świetnie sprawdzi się zarówno na spotkaniach biznesowych, jak i w formie prezentu. Jakie rodzaje whisky znajdziemy na światowym rynku?

Jaka jest historia whisky?

Historia whisky sięga VII wieku. Już wtedy iryjscy mnisi wytwarzali napój, który nazywano „wodą życia”. Uzyskiwano go w wyniku destylacji produktów fermentacji owoców. Wodę życia używano jednak wyłącznie w celach leczniczych. Miała bowiem sprawdzać się w leczeniu różnych dolegliwości i chorób, miała też wydłużać życie. Mieszkańcom Irlandii napój przypadł tak bardzo do gustu, że dwa wieki później wodę życia poznali Szkoci. Pierwsze wzmianki o trunku z jęczmienia pojawiają się natomiast w XVI wieku. W kolejnym stuleciu zaczęto używać formy „uiskie”, a od 1736 roku utrwalona została nazwa, której używamy do dziś.

Jaka jest szkocka whisky, a jaka irlandzka?

Zarówno Szkoci, jak i Irlandczycy sztukę produkowania whisky opanowali do perfekcji. To na wzór ich wyrobów powstały trunki w innych regionach świata. W Szkocji zasady produkcji whisky są ściśle określone w dokumencie Scotch Whisky Regulations. Zgodnie z jego zapisami trunkiem tym mogą być nazwane alkohole wyprodukowane z wody i słodowanego jęczmienia, które ulegają fermentacji z udziałem drożdży. Whisky musi być destylowana na terenie Szkocji i leżakowana w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. W Irlandii natomiast klasyczną whisky produkuje się wyłącznie z mieszaniny słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Czas leżakowania jest identyczny, natomiast Irlandczycy nie wędzą jęczmienia.

Whisky amerykańska – co ją wyróżnia?

Jak już wspomnieliśmy, trunki produkowane na całym świecie wzorują się na tym, co produkują Szkoci i Irlandczycy. Nie inaczej jest w przypadku whisky amerykańskiej, której twórcami są szkoccy imigranci. Dostosowali oni cały proces do warunków naturalnych panujących w Ameryce. I tak jęczmień zastąpiła kukurydza, a używane dębowe beczki nowe. Dojrzewają one co najmniej dwa lata i możemy wyróżnić dwa wiodące gatunki. Pierwszy z nich to burbon wytwarzany w Kentucky. Drugi zaś pochodzi z Tennessee i od tego stanu bierze swą nazwę. W ostatnich latach coraz bardziej popularna staje się japońska whisky. Odwzorowuje ona produkcję szkockiego trunku. Japończycy specjalizują się w blendach, a wszystkie whisky użyte do ich produkcji pochodzą z jednej destylarni. Dlatego każdy z ośrodków wytwarza odmienną whisky. Każdy ze wspomnianych typów whisky możesz kupić u polskich dostawców. Jednego z nich znajdziesz tutaj https://swiat-whisky.sklep.pl/49-whisky. Dla koneserów whisky nie brakuje odmian produkowanych na specjalne okazje, czy takich, których czas dojrzewania był bardzo długi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here