Gdy zbliża się jesień, zaczynamy myśleć o smakowitych posiłkach z udziałem grzybów. Najlepsze są oczywiście zebrane własnoręcznie w lesie, ale jeżeli ktoś ma wątpliwości co do napotkanych grzybów – jadalne, czy nie, lepiej po prostu kupić je na placu targowym. Każdy z nas zna przynajmniej kilka jadalnych gatunków grzybów i wie jak je przygotować. Grzyby nie mają właściwie żadnych wartości odżywczych, ale ich smak i zapach skusi największego niejadka. Cały rok czekamy na pyszną jajecznicę z kurkami, ale te grzybki można użyć z bardzo dobrym efektem do innych potraw. W staropolskiej kuchni, kurki często były wykorzystywane do potraw z dziczyzną, swoim wyjątkowym aromatem doskonale podkreślają smak pieczonych mięs. Najszlachetniejsze z grzybów, to borowiki, które każdej potrawie nadadzą niepowtarzalny smak. Czy to w zupie, czy sosie, czy jako dodatek do mięs – jak ktoś raz spróbuje takich rarytasów, zawsze będzie chciał do tych potraw wracać. Kanie często są mylone z muchomorem sromotnikowym, mimo to mają wielu zwolenników. Duże kapelusze można smażyć tak jak kotlety schabowe, można je grillować, lub usmażyć w cieście naleśnikowym z dodatkiem piwa, czyli cieście piwnym. Zielonkawe gąski możemy zbierać na piaszczystych terenach do samej zimy. Znakomicie sprawdzają się w zupach, ale także są bardzo smaczne po usmażeniu ich w cieście naleśnikowym w głębokim tłuszczu.

www.pieknimlodzi.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here