Proste pomysły na smaczny obiad

0
447

Choć sklepy obfitują we wszelkie możliwe produkty pochodzenia krajowego lub z kuchni świata, z których można przygotować wyborne dania, to nie każdy z nich korzysta. Powody mogą być różne – brak czasu, brak chęci lub brak umiejętności smacznego gotowania. Nie każdy musi być mistrzem patelni – każdy powinien jednak jeść zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Jak je przyrządzić bez spędzania całego popołudnia na eksperymentach w kuchni?

Wyroby mięsne gotowe do podania

Miłośnicy jedzenia mięsa do każdego obiadu są zwykle mistrzami w jego przyrządzaniu. Jednak wcale nie muszą być. Umiejętność docenienia smaku dobrze doprawionego mięsa nie musi iść w parze z umiejętnością jego przygotowania i przyrządzenia. W sklepach Netto oraz w Lidl dostępne są fantastyczne gotowe produkty mięsne, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Możemy tam zakupić na przykład gotową, już ugotowaną golonkę wieprzową, którą wystarczy jedynie odgrzać w mikrofalówce. Do kupienia są wszelkiego rodzaju gotowe pieczenie do szybkiego podgrzania przed podaniem. Świetnym rozwiązaniem jest przyrządzenie pysznego obiadu na bazie gotowego kurczaka, karkówki czy kaczki w przyprawach, umieszczonych na wygodnych aluminiowych tackach. Na opakowaniu znajdziemy sposób przyrządzenia takich mięs – wystarczy tylko włożyć je na określony czas do piekarnika – i gotowe! Możemy mieć pyszny, mięsny obiad, którego przygotowanie zajmie nam tylko tyle, co wyjęcie mięsa z opakowania i włożenie do piekarnika, oraz oczywiście czas potrzebny na obróbkę termiczną.

Mrożone mieszanki warzywne

Spożywanie przynajmniej 2-3 zalecanych porcji warzyw dziennie może nastręczać pewnych problemów. Szczególnie, gdy się nie umie odpowiednio doprawić warzyw, aby były smakowite. Na szczęście istnieją fantastyczne gotowe mieszanki różnych warzyw w postaci mrożonek. Znajdziemy w nich zblanszowane, wstępnie obrobione i głęboko zamrożone warzywa pokrojone w wygodne cząstki. W niektórych mieszankach można znaleźć również porcję sypkiej przyprawy. Aby takie warzywa przyrządzić, wystarczy podsmażyć je na oliwie z dodatkiem przypraw lub ugotować – na parze albo w wodzie, wedle uznania. Warzywa z mrożonek świetnie nadają się do spożycia jako warzywny dodatek do mięs, lub jako samodzielna potrawa na lekki lunch albo kolację. Ich niewątpliwą zaletą jest szybki czas obróbki – bez mycia, obierania i długiego gotowania.

Gotowe dania obiadowe

Bez wątpienia najszybszym sposobem na obiad, czy to w domu, czy to w pracy, są gotowe dania obiadowe. W sklepach Netto oraz w Lidlu możemy je znaleźć wśród dań gotowych z lodówki – mają zwykle krótki termin przydatności do spożycia. Gotową tortillę wystarczy upiec lub odgrzać w mikrofali, by mieć świetny i pożywny obiad. Podobnie z wyporcjowanymi daniami składającymi się z kotleta, ziemniaków i surówki lub tym podobnych specjałów. Ich zaletą jest to, że zostały już poddane obróbce cieplnej – wymagają jedynie krótkiego podgrzania w mikrofali. Hitem ostatnich lat są świeże zupy warzywne w wygodnych plastikowych kubkach – w sam raz na rozgrzewający lunch, który można włożyć do mikrofali i skonsumować bezpośrednio z kubeczka z dodatkiem ulubionego pieczywa. Dzięki takim produktom nie będziesz nigdy chodzić głodny – nawet wtedy, gdy totalnie nie masz ochoty na gotowanie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here