Właściwe potrawy

Właściwa dieta i regularnie jedzone posiłki sprawiają, że czujemy się zdrowiej, mamy więcej witalności i energii, a jednocześnie nie czujemy uczucia głodu, ani też przesycenia. Standardowymi posiłkami w ciągu dnia są śniadanie, które jest najważniejsze, bo od niego zaczynamy dzień, obiad – najczęściej w postaci dwudaniowej, a także kolacja. Wymieniając posiłki, mówi się także o przystawkach, drugim śniadaniu, deserze, czy podwieczorku. Ważne jednak, żeby jeść mniej, ale uzupełniać wszelkie substancje odżywcze. Wobec tego mamy sporo dylematów – co jeść na śniadanie, co jeść na obiad, a co jeść na kolacje. Zwykle to właśnie śniadanie powinno nam dostarczać najwięcej energii. Dlatego dobrym posiłkiem, aby energię w nas wyzwolić, jest np. zupa mleczna z płatkami śniadaniowymi, czy musli. Z pewnością jednak niejedna osoba będzie preferować dania oparte o jajka. Dla początkujących kucharzy proponuje się jajecznicę, której przygotowanie jest bardzo proste. Podaje się ją zwykle z boczkiem, szynką, cebulką, pomidorami, czy szczypiorkiem. Są i tacy, którzy wolą mniejsze potrawy, jak jako na miękko lub jajko na twardo. Różnią się przede wszystkim sposobem przygotowania. Jajko na miękko należy gotować krócej, aniżeli jajko na twardo. Innymi popularnymi potrawami śniadaniowymi, czy też kolacyjnymi są parówki frankfurterki. Podaje się je najczęściej z ketchupem, musztardą albo innym sosem, które pasuje idealnie do kiełbas. Przygotowując je, nie należy także zapominać o przygotowaniu chleba z masłem jako zagryzki.

www.chilimy.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here