Co z cukinii?

Co mozna zrobic z cukinii? Czy warto w ogóle przerabiać to warzywo? To pytania, na które zawsze ktoś szuka odpowiedzi. Wprawdzie do sezonu na cukinię jeszcze daleko, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, żeby przejrzeć różne przepisy i wybrać coś, co mogłoby nam zasmakować. Wszak nasze smaki zmieniają się i co jakiś czas mamy potrzebę spróbowania nowych rzeczy. Tym bardziej, że w obecnej dobie mamy dostęp do tak wielu przepisów, że trudno je ogarnąć. W wybraną wyszukiwarkę wpisujemy więc hasło: co mozna zrobic z cukinii i już po chwili przed naszymi oczyma pojawia się całe mnóstwo propozycji różnych potraw na bazie tegoż warzywa. A trzeba przyznać, że cukinia to nader uniwersalne warzywo, bo można rzeczywiście wykorzystywać je na wiele sposobów. Dokonajmy zatem krótkiego przeglądu dań z cukinii. Zdecydowanie na czoło tej swoistej top listy wysuwa się leczo z cukinii. Są osoby, które wręcz za nim przepadają i jedzą na okrągło latem, czyli wtedy, kiedy cukinia jest powszechnie dostępna. Nawiasem mówiąc, to warzywo nie jest trudne w uprawie. Ważne tylko, aby sprzyjała pogoda: musi być ciepło. Z cukinii można smażyć świetne placki. Robi się je dokładnie tak samo jak ziemniaczane, z tą tylko różnicą, ze zamiast kartofli trze się cukinię. Prawdziwym przebojem jest keczup z cukinii. W niektórych domach keczupu zużywa się naprawdę spore ilości, więc racjonalnie będzie zrobienie jego zapasów latem, kiedy jest do dyspozycji podstawowy jego składnik, czyli cukinia. Nie dość, że taki keczup będzie zdecydowanie lepszej jakości niż ten ze sklepu to jeszcze będzie dużo tańszy. Zatem, w oczekiwaniu na lato zbierajmy przepisy na dania z cukinii.

www.kosmetomania.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here