Przed nami kolejny sezon na grzyby, a grzybobranie można już rozpocząć późną wiosna, kiedy to w lasach pojawiają się pierwsze prawdziwki. Do późnej jesieni, nasze wycieczki do lasu mogą przysporzyć nam wspaniałych zbiorów i zapasów na zimę. Grzyby w polskiej kuchni znane są od zawsze. Ciekawe, ze w wielu krajach ich zbieranie jest zakazane, bądź ludzie nie wykazują nimi żadnego zainteresowania. Dopiero po przyjeździe do Polski dowiadują się, jak wielkie smaki drzemią w tych leśnych produktach. Polacy od zawsze byli wielkimi amatorami grzybów, które choć większych wartości odżywczych nie mają, są niezastąpionymi dodatkami do wielu potraw. Ich zapach, smak, jest w stanie zniewolić największego sceptyka. W kuchni, leśne grzyby mają ogromne zastosowanie. Można je smażyć jak kotlety – kanie, można je dusić w sosie, z czosnkiem, cebulą, warzywami i serwować z ziemniakami, makaronami, kluskami, są wspaniałym, aromatycznym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs – szczególnie podkreślają smak dziczyzny, ugotować z nich pyszną zupę, można je marynować, kisić, suszyć, mrozić – i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę, aż do następnych zbiorów. A jajecznica z kurkami, palce lizać!