Pizza to jedna z najciekawszych potraw kuchni włoskiej, którą wykorzystuje się z całą pewnością na naprawdę wiele sposobów. Aby jednak pizza była naprawdę dobra, trzeba z całą pewnością postawić na dobre ciasto, które spełni wszystkie oczekiwania pod każdym względem. A możliwości działania w tym zakresie jest bardzo wiele, choć podstawowa receptura jest bardzo prosta. Najprostsze ciasto na pizzę to takie, które zawierać w sobie będzie po prostu mąkę, wodę, drożdże oraz sól w odpowiednich proporcjach. Za pomocą tych trzech składników można stworzyć masę idealną. W praktyce powinno się użyć mniej więcej pół tradycyjnej kostki drożdży na dwie szklanki mąki. Do tego dodać warto kilka Szczypt soli oraz odrobinę oliwy z oliwek i wyrabiać – najlepiej oczywiście ręcznie, ponieważ dzięki temu można osiągnąć naprawdę dobre efekty pod każdym względem w tym właśnie zakresie. Mieszać powinniśmy rękami do momentu, w którym ciasto będzie się już dobrze integrować ze sobą i nie będzie się kleiło nam do rąk. Wtedy warto je zostawić na kilkanaście minut, a nawet na godzinę do wyrośnięcia, a potem po prostu rozwałkować je na odpowiedni kształt, pokryć sosem pomidorowym i odpowiednimi składnikami i piec. Na pewno będzie bardzo smaczne!

www.juniorhandling.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here