Jajka ostatnio zyskały na popularności, ponieważ opinia na ich temat uległa zmianie. Kiedyś uważano, że są szkodliwe a w szczególności wiązano ich duże spożycie ze wzrostem poziomu cholesterolu, a co za tym idzie miażdżycą. Okazało się jednak, że za miażdżycę odpowiedzialne są nasycone kwasy tłuszczowe. Nie zawierają również tylu pozytywnych dla zdrowia składników, co wspomniane jajka. Dlatego jeżeli nie będziemy z nich rezygnować, ale też nie przesadzimy z ich ilością przysłużymy się własnemu zdrowiu. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), jeśli jesteśmy zdrowi możemy sobie pozwolić na zjedzenie nawet 10 jaj w ciągu tygodnia.
Jajka są bogatym źródłem witamin z grupy b, witamin A, E, D, K oraz składników mineralnych: żelaza, magnezu, wapnia, potasu i fosforu.
Bezcenną wartością jest dobrze przyswajalne przez organizm białko. Dodatkowo spożywając jaja, dzięki luteinie w nich zawartej, wspomagamy organizm w ochronie przed promieniowaniem słonecznym oraz korzystnie działamy na wzrok. Zaś, zawarta w jajach lecytyna zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.
Bardzo ważny jest również skład tłuszczu. W jajkach znajdują się prawidłowe proporcje nasyconych kwasów tłuszczowych wobec nienasyconych. To znaczy, że tych pierwszych, czyli „złych” jest znikoma ilość.
Patrząc na powyższe, widzimy, że nie spożywając jajek wiele stracimy. Korzyści ze spożywania jaj zdecydowanie przeważają nad ewentualnymi argumentami na „nie”.
Jak spożywać jaja?
Lżej strawne jest jajko, które ugotujemy na miękko. Ale możemy sobie również pozwolić na te ugotowane na twardo, w sałatkach czy faszerowane.
Jajka faszerowane robi się szybko i prosto a są bardzo smaczne.
Czym faszerować jajka? W zasadzie to niemal wszystkim. Dużo zależy od naszych upodobań smakowych i kreatywności. Farsz może być surowy lub gotowany. Możemy wykorzystać do niego:
ryby – tuńczyk, makrela, łosoś,
owoce – avokado,
warzywa – szpinak, jarmuż, pomidory, papryka
Doskonale też sprawdzą się w farszu pieczarki.
Warto tworzyć takie kompozycje, aby było nie tylko smacznie ale i zdrowo.