Wzmacnianie odporności ma na celu przygotowanie organizmu do bardziej efektywnej obrony przed czynnikami chorobowymi. Wzmocniona odporność na długo utrzyma stan równowagi i nie dopuści do zaistnienia infekcji.
Jak wzmocnić odporność na jesień?
Po pierwsze – dużo ruchu. Wzmożona aktywność fizyczna sprawi, że ciało będzie zdrowsze i bardziej odporne na czynniki zewnętrzne. Trzeba też zadbać o zmniejszenie ilości stresu. Stres jest czynnikiem zaburzającym homeostazę organizmu. Nasz organizm reaguje na zaburzoną homeostazę i za wszelką cenę stara się ją przywrócić. Skupia się jedynie na tym, więc staje się podatny na ataki patogenów, drobnoustrojów i innych czynników, które są przyczynami chorób. Unikanie stresów to recepta na zachowanie dobrego zdrowia.
Kolejnym czynnikiem, na który powinniśmy zwrócić uwagę jesienią jest przyjmowanie kwasów omega-3. Kwasy tłuszczowe nienasycone omega – 6 i omega – 3 są bardzo ważnym elementem diety. Niestety w diecie przeciętnego Europejczyka występuje niekorzystny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 na niekorzyść tych drugich. Tylko odpowiednie proporcje tych kwasów mogą zapewnić odporność.
Jesienią warto zadbać, aby w naszej diecie znalazło się więcej tłuszczów. Niektórzy uważają, że tłuszcze szkodzą naszej figurze. Nic bardziej mylnego. Jeśli chcemy zadbać o swoje ciało należy ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów!
Troszcząc się o swój układ odpornościowy, warto zwrócić uwagę na poziom zakwaszenia organizmu. Zakwaszony organizm, to chory organizm. W naszej diecie przeważają produkty zakwaszające. Dobrym pomysłem będzie wprowadzenie produktów zasadowych, jak kasza jaglana, czy warzywa. Naukowcy szacują, że na każde 100 gram spożywanego mięsa powinno przypadać 100 gram warzyw.
Prawidłowo działający układ odpornościowy jest nam niezbędny zwłaszcza jesienią. Warto wzmocnić swoją odporność zanim dojdzie do zachorowania. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na zmniejszenie zakwaszenia, ilości stresu, właściwą, bogatą w tłuszcze omega-3 dietę i zwiększenie aktywności fizycznej.