Trudno byłoby wyobrazić sobie nasz świat bez ciepłych napojów, wśród których na szczególne miejsce zasługują z całą pewnością dwa – kawa oraz herbata. Co ważne, nie zawsze są one pijane na gorąco, bowiem znanych jest wiele przepisów na kawę i herbatę mrożoną, najczęściej z wieloma dodatkami, takimi jak mleko czy śmietana w przypadku kawy oraz owoce i soki w przypadku herbaty. Z piciem tych napojów związanych jest oprócz tego wiele zwyczajów – szczególnie zaś z herbatą, która wiąże się między innymi z angielskim five o’clock, czyli filiżanką czarnej herbaty wypijanej około godziny siedemnastej oraz japońska ceremonia picia herbaty, gdzie z kolei najważniejszą rolę odgrywa herbata zielona – zwłaszcza zaś jej specyficzna, sproszkowana odmiana mocha. Picie herbaty przybiera również wiele interesujących form w Indiach, gdzie pija się przede wszystkim mocną, nierzadko przyprawioną aromatycznymi, korzennymi przyprawami czarną herbatę, często z dodatkiem mleka, a nawet kakao, dzięki czemu zyskuje ona niepowtarzalny smak.