Poza tradycyjnymi daniami wigilijnymi, takimi jak sałatka na wigilię, niewiele jest w polskiej kuchni potraw, które pojawiają się na każdej rodzinnej biesiadzie. Świąteczne czy imieninowe menu ma zwykle dość dynamiczny charakter i często się zmienia. Sałatka jarzynowa wydaje się w tym kontekście zupełnie wyjątkowa – trudno bowiem wyobrazić sobie przyjęcie, na której miałoby jej zabraknąć. Gdy jednak przyjrzeć jej się bliżej, okaże się, że i ona przyjmuje różne oblicza… Chcesz ożywić swoją sałatkę jarzynową? Oto 3 pomysły na to, jak nadać jej nowy wymiar!
Sałatka jarzynowa – genialna w swojej prostocie
Czy zastanawiałaś się, skąd właściwie tak wielka popularność sałatki jarzynowej? Naszym zdaniem sekret może tkwić w prostocie tego przepisu: to dobra sałatka na święta, klasyczna sałatka na wigilię, imieniny czy sylwestra, bo jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wprowadzając do klasycznego przepisu eksperymentalne modyfikacje i dodając niestandardowe składniki, zawsze warto uważać, by nie przesadzić: wszak siła tkwi w prostocie.
Ta sałatka na wigilię czy Wielkanoc w wersji standardowej składa się z:
- 5-6 ugotowanych ziemniaków;
- 3 ugotowane marchewki;
- 1 ugotowaną pietruszkę (lub gruby plaster selera korzeniowego);
- 3 ogórki kiszone;
- cebulę;
- puszkę zielonego groszku;
- 4 jajka ugotowane na twardo (w wersji wigilijnej zwykle pomijane);
- opcjonalnie: połówkę winnego jabłka;
- majonez, musztardę, sól, pieprz (do smaku).
Jakie innowacje można wprowadzić do tego przepisu, by odświeżyć jego charakter?
Sposób 1: dekonstrukcja
W wersji podstawowej wszystkie składniki sałatki są zmieszane ze sobą, tworząc dość jednolitą masę. A gdyby tak tym razem podać ją w inny sposób, nie mieszając, a układając wszystkie elementy na półmisku obok siebie i serwując majonezowy sos oddzielnie? Dzięki temu każdy z gości może skomponować swoją własną sałatkę, dowolnie dobierając proporcje ulubionych składników i ilość majonezu. To też odpowiednia wersja jarzynowej sałatki dla dzieci, którym zdarza się grymasić i uparcie odkładać na bok niektóre z warzyw.
Sposób 2: edycja leśna
Tę wersję trudno nazwać rewolucyjną – do klasycznej jarzynówki dodaje się bowiem tylko jeden składnik, dzięki któremu to także dobra sałatka na święta. To marynowane leśne grzyby: prawdziwki, kurki lub podgrzybki. Należy pokroić je tak, by rozmiarem nie odbiegały od pozostałych warzyw, a po wymieszaniu całości sałatki odstawić ją do lodówki na całą noc, by wszystkie smaki miały szansę odpowiednio się połączyć.
Sposób 3: na różowo
W tym wypadku, choć znów dodajemy tylko jeden niestandardowy składnik, sałatka jarzynowa zmienia się nie do poznania – bo przybiera inny kolor. Intensywnie zabarwione gotowane buraczki sprawiają, że staje się ona intensywnie różowa, wpadając w różne odcienie fioletu. By wzmocnić ten efekt, można dodatkowo przystroić ją plasterkami rzodkiewki. To kolejny przykład dobrej sałatki dla dzieci, która zachęci ich swoim wyglądem.