Klasyk w nowej odsłonie: sałatka jarzynowa na 3 sposoby

Poza tradycyjnymi daniami wigilijnymi, takimi jak sałatka na wigilię, niewiele jest w polskiej kuchni potraw, które pojawiają się na każdej rodzinnej biesiadzie. Świąteczne czy imieninowe menu ma zwykle dość dynamiczny charakter i często się zmienia. Sałatka jarzynowa wydaje się w tym kontekście zupełnie wyjątkowa – trudno bowiem wyobrazić sobie przyjęcie, na której miałoby jej zabraknąć. Gdy jednak przyjrzeć jej się bliżej, okaże się, że i ona przyjmuje różne oblicza… Chcesz ożywić swoją sałatkę jarzynową? Oto 3 pomysły na to, jak nadać jej nowy wymiar!

Sałatka jarzynowa – genialna w swojej prostocie

Czy zastanawiałaś się, skąd właściwie tak wielka popularność sałatki jarzynowej? Naszym zdaniem sekret może tkwić w prostocie tego przepisu: to dobra sałatka na święta, klasyczna sałatka na wigilię, imieniny czy sylwestra, bo jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wprowadzając do klasycznego przepisu eksperymentalne modyfikacje i dodając niestandardowe składniki, zawsze warto uważać, by nie przesadzić: wszak siła tkwi w prostocie.

Ta sałatka na wigilię czy Wielkanoc w wersji standardowej składa się z:

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków;
  • 3 ugotowane marchewki;
  • 1 ugotowaną pietruszkę (lub gruby plaster selera korzeniowego);
  • 3 ogórki kiszone;
  • cebulę;
  • puszkę zielonego groszku;
  • 4 jajka ugotowane na twardo (w wersji wigilijnej zwykle pomijane);
  • opcjonalnie: połówkę winnego jabłka;
  • majonez, musztardę, sól, pieprz (do smaku).

Jakie innowacje można wprowadzić do tego przepisu, by odświeżyć jego charakter?

Sposób 1: dekonstrukcja

W wersji podstawowej wszystkie składniki sałatki są zmieszane ze sobą, tworząc dość jednolitą masę. A gdyby tak tym razem podać ją w inny sposób, nie mieszając, a układając wszystkie elementy na półmisku obok siebie i serwując majonezowy sos oddzielnie? Dzięki temu każdy z gości może skomponować swoją własną sałatkę, dowolnie dobierając proporcje ulubionych składników i ilość majonezu. To też odpowiednia wersja jarzynowej sałatki dla dzieci, którym zdarza się grymasić i uparcie odkładać na bok niektóre z warzyw.

Sposób 2: edycja leśna

Tę wersję trudno nazwać rewolucyjną – do klasycznej jarzynówki dodaje się bowiem tylko jeden składnik, dzięki któremu to także dobra sałatka na święta. To marynowane leśne grzyby: prawdziwki, kurki lub podgrzybki. Należy pokroić je tak, by rozmiarem nie odbiegały od pozostałych warzyw, a po wymieszaniu całości sałatki odstawić ją do lodówki na całą noc, by wszystkie smaki miały szansę odpowiednio się połączyć.

Sposób 3: na różowo

W tym wypadku, choć znów dodajemy tylko jeden niestandardowy składnik, sałatka jarzynowa zmienia się nie do poznania – bo przybiera inny kolor. Intensywnie zabarwione gotowane buraczki sprawiają, że staje się ona intensywnie różowa, wpadając w różne odcienie fioletu. By wzmocnić ten efekt, można dodatkowo przystroić ją plasterkami rzodkiewki. To kolejny przykład dobrej sałatki dla dzieci, która zachęci ich swoim wyglądem.

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/rmenkala3/domains/bytovia.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here