Wszyscy kochają pizzę. To typowo włoskie danie podbiło serca smakoszy na całym bodaj świecie. Występuje w wielu rodzajach i odmianach. Jednak dieta Włochów to nie tylko przepyszny placek- w tej kuchni znajdziemy masę interesujących potraw!
Pizza występuje w wielu odmianach i jest tak popularna, że praktycznie każdy może skomponować własną i niepowtarzalną z ulubionych składników. Warto tu jedynie zaznaczyć, że nie jest to, jak mogłoby się wydawać, podstawowy składnik diety Włochów.
Oprócz pizzy, bardzo popularne są dania z makaronem, zwane Pasta. Właściwie każdy region ma swoją wersję. Podstawą jest jednak zawsze długi i cienki makaron. Składniki sosu i dodatki to z kolei świetny przykład różnorodności smaków. Najbardziej popularny jest chyba sos z okolic Bolonii- czyli sos pomidorowy z mięsem i ziołami. W rejonach Rzymu smaży się makaron z jajkiem i szynka lub boczkiem- czasami dodając też ser owczy. W innych okolicach głównym składnikiem sosu są owoce morza i ryby- najczęściej tuńczyk.
Popularne są tez makaronowe zapiekanki, wśród których prym wiedzie lasagna. Jest to rodzaj zapiekanki bazującej na płatach płaskiego, cienkiego makaronu przekładanego sosem pomidorowym z ziołami i mielonym mięsem. Występują tez zapiekanki w formie makaronu zmieszanego z różnymi dodatkami- zwykle drobno pokrojonym mięsem i sosem pomidorowym, ale również z dodatkami warzywnymi, takimi jak oliwki, czy cebula oraz serem.
Jak widać, najbardziej popularne dania kuchni włoskiej to makarony lub placki mączne występujące w towarzystwie mięs lub nabiału- zwykle serów. Dieta włoska łączy zatem węglowodany z duża ilością białek zwierzęcych.