Wielkanoc oznacza koniec Wielkiego Postu, dlatego na świątecznych stołach często królują mięsa. Pieczona szynka, kurczak czy schab to tradycyjne potrawy, które zwykle jadamy na co dzień. W święta więc warto trochę zmodyfikować zwyczajne przepisy , by nieco odświeżyć menu. W internecie aż roi się od pomysłów na aromatyczne i soczyste mięsa… Jakie wybrać? Oto nasze propozycje!
Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym
Sekretem pysznej i soczystej szynki jest odpowiednia marynata, w której mięso powinno poleżeć przez kilka (nawet 12) godzin w lodówce. W tym przepisie wykorzystamy Kostkę Mięsną WINIARY, oliwę, musztardę, cebulę, ziele angielskie i miód dla przełamania ostrego smaku. Wszystkie składniki należy zblendować, a powstałą marynatą natrzeć szynkę. Gdy mięso przesiąknie dodatkami, obsmażamy je z dwóch stron, a następnie pieczemy w piekarniku. Aby szynka była soczysta, należy w trakcie pieczenia polewać ją sokiem, które wypuszcza. Gotowy przysmak będzie rozpływał się w ustach!
Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego
Mięso na Wielkanoc można przygotować na wiele różnych sposobów. Popisowym świątecznym daniem może stać się pierś kurczaka zawijana w ciasto francuskie. Przepis jest wbrew pozorom bardzo prosty i nie powinien nastręczyć kłopotów. Przed pieczeniem należy odpowiednio przygotować kurczaka, nacierając go przyprawami. Następnie wystarczy zamknąć mięso w cieście francuskim, tworząc warkocz i upiec na złoty kolor. Tak przyrządzone danie nie tylko pysznie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole.
Kotleciki schabowe w sosie z pieczonymi ziemniaczkami
Obok kurczaka, schab to mięso, którym chętnie zajadamy się na co dzień. Jednak z okazji świąt warto przyrządzić je troszkę inaczej – w wersji pieczonej. Aby zachwycało soczystym smakiem, należy zamknąć je w woreczku z dodatkiem ulubionych przypraw i upiec w piekarniku. Do schabu idealnie pasują pieczone ziemniaczki oraz ulubiona surówka.
Steki z karkówki w pysznym sosie z tymiankiem
Potrawy na wielkanocny stół powinny być pyszne, jednak warto sięgać po proste i niekłopotliwe przepisy, a wolny czas spędzić z rodziną. Jednym z nich jest WINIARY POMYSŁ NA… karkówkę w sosie z tymiankiem. To idealne połączenie dla fanów aromatycznych dań mięsnych w dużej ilości sosu. Dobrym dodatkiem do mięsa jest puree ziemniaczane oraz mizeria lub ulubiona surówka z nowalijek.
Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem
A może pierś z indyka? Niektórzy uważają, że indyk po upieczeniu jest mało soczysty… Jednak sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa. Aby nie było suche, warto zrobić w piersi indyka kieszonkę, do której włożymy farsz. Idealnym rozwiązaniem jest podsmażony na złoty kolor boczek. Oprócz niego dodamy również zmielone orzechy, aromatyczny posiekany rozmaryn, czosnek i startą skórkę z cytryny. To danie nie może się nie udać! Pieczonego indyka należy podawać na ciepło, od razu po upieczeniu. Mięso smakuje znakomicie z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, pieczonymi ziemniaczkami, puree, mizerią, surówką lub innymi ulubionymi dodatkami.