Mięsne potrawy na wielkanocny stół

Wielkanoc oznacza koniec Wielkiego Postu, dlatego na świątecznych stołach często królują mięsa. Pieczona szynka, kurczak czy schab to tradycyjne potrawy, które zwykle jadamy na co dzień. W święta więc warto trochę zmodyfikować zwyczajne przepisy , by nieco odświeżyć menu. W internecie aż roi się od pomysłów na aromatyczne i soczyste mięsa… Jakie wybrać? Oto nasze propozycje!

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Sekretem pysznej i soczystej szynki jest odpowiednia marynata, w której mięso powinno poleżeć przez kilka (nawet 12) godzin w lodówce. W tym przepisie wykorzystamy Kostkę Mięsną WINIARY, oliwę, musztardę, cebulę, ziele angielskie i miód dla przełamania ostrego smaku. Wszystkie składniki należy zblendować, a powstałą marynatą natrzeć szynkę. Gdy mięso przesiąknie dodatkami, obsmażamy je z dwóch stron, a następnie pieczemy w piekarniku. Aby szynka była soczysta, należy w trakcie pieczenia polewać ją sokiem, które wypuszcza. Gotowy przysmak będzie rozpływał się w ustach!

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Mięso na Wielkanoc można przygotować na wiele różnych sposobów. Popisowym świątecznym daniem może stać się pierś kurczaka zawijana w ciasto francuskie. Przepis jest wbrew pozorom bardzo prosty i nie powinien nastręczyć kłopotów. Przed pieczeniem należy odpowiednio przygotować kurczaka, nacierając go przyprawami. Następnie wystarczy zamknąć mięso w cieście francuskim, tworząc warkocz i upiec na złoty kolor. Tak przyrządzone danie nie tylko pysznie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole.

Kotleciki schabowe w sosie z pieczonymi ziemniaczkami

Obok kurczaka, schab to mięso, którym chętnie zajadamy się na co dzień. Jednak z okazji świąt warto przyrządzić je troszkę inaczej – w wersji pieczonej. Aby zachwycało soczystym smakiem, należy zamknąć je w woreczku z dodatkiem ulubionych przypraw i upiec w piekarniku. Do schabu idealnie pasują pieczone ziemniaczki oraz ulubiona surówka.

Steki z karkówki w pysznym sosie z tymiankiem

Potrawy na wielkanocny stół powinny być pyszne, jednak warto sięgać po proste i niekłopotliwe przepisy, a wolny czas spędzić z rodziną. Jednym z nich jest WINIARY POMYSŁ NA… karkówkę w sosie z tymiankiem. To idealne połączenie dla fanów aromatycznych dań mięsnych w dużej ilości sosu. Dobrym dodatkiem do mięsa jest puree ziemniaczane oraz mizeria lub ulubiona surówka z nowalijek.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

A może pierś z indyka? Niektórzy uważają, że indyk po upieczeniu jest mało soczysty… Jednak sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa. Aby nie było suche, warto zrobić w piersi indyka kieszonkę, do której włożymy farsz. Idealnym rozwiązaniem jest podsmażony na złoty kolor boczek. Oprócz niego dodamy również zmielone orzechy, aromatyczny posiekany rozmaryn, czosnek i startą skórkę z cytryny. To danie nie może się nie udać! Pieczonego indyka należy podawać na ciepło, od razu po upieczeniu. Mięso smakuje znakomicie z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, pieczonymi ziemniaczkami, puree, mizerią, surówką lub innymi ulubionymi dodatkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here