Niezwykle oryginalną kuchnią jest kuchnia rosyjska, cechuje się wielkim bogactwem dań. Można co prawda się w niej doszukiwać wpływów litewskich, niemieckich czy francuskich. Kwas chlebowy i miodowy jest bardzo charakterystyczny dla tej kuchni. Jako przekąski podaje się kawior, chleb ze smalcem czy sałatki z buraków, śledziową oraz krabową, które się jada z chlebem. Wiele dań z kuchni rosyjskiej przyjęło się także u nas. Na pewno wszyscy słyszeli o Strogonowie, który jest popularnym daniem obiadowym w Rosji, czyli zupie gulaszowej sporządzanej z mięsa wołowego cebuli i pieczarek i przecieru pomidorowego. Zupy rosyjskie są bardzo podobne do naszych polskich, jednak nie dodaje się do nich włoszczyzny. Również zaprawia się je śmietaną a dekoruje posiekaną natką pietruszki, którą się posypuje zupę. Miłośnicy rosyjskiej kuchni uwielbiają wprost bliny (naleśniki drożdżowe), pirażki czy pielmieni (niewielkie pierożki z rybą lub mięsem). Tradycyjnymi słodyczami w Rosji są watruszki – bułeczki z masą czy tradycyjne ciasto, które można kupić w każdej cukierni w Rosji – skubane, które jest kawowe z bakaliami. Nie da się wymienić wyśmienitych specjałów rosyjskich.

www.dpam.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here