Pomidor to jedno z najpopularniejszych warzyw, które goszczą na naszych stołach. Zastosowanie pomidora może być niezwykle wszechstronne, używamy go do przygotowywania całych dań, zup, sałatek, robimy z niego sok oraz służy jako przekąska. Pomidor to smaczne warzywo, które dodatkowo dostarcza nam niezwykłą ilość wartości odżywczych.
Pomidor – kalorie
Kalorie w pomidorze to jedynie 18 kalorii na 100 gramów tego warzywa. Zazwyczaj taka dawka zaspokoi nasze zapotrzebowanie na to konkretne warzywo, jeśli jednak planujemy przyrządzić potrawę, w które pomidorów użyjemy dużo więcej, nie powinniśmy się obawiać, ze względu na niską wartość kaloryczną.
- Wartość energetyczna – 18 kalorii
- Białko – 0.88 gramów
- Tłuszcz – 0.20 gramów
- Węglowodany – 3.89 gramów (w tym cukry proste 2.63)
- Błonnik – 1.2 gramów
Witaminy
- Tiamina – 0.037 miligramów
- Ryboflawina – 0.019 miligramów
- Niacyna – 0.594 miligramów
- Witamina B6 – 0.080 miligramów
- Kwas foliowy – 15 µgramów
- Witamina E – 0.54 miligramów
- Witamina K – 7.9 µgramów
- Witamina C – 13.7 miligramów
Minerały
- Wapń – 10 miligramów
- Żelazo – 0.27 miligramów
- Magnez – 11 miligramów
- Fosfor – 24 miligramów
- Potas – 237 miligramów
- Sód – 5 miligramów
- Cynk – 0.17 miligramów
Dzięki tak dużej zawartości cennych składników odżywczych i niskiej zawartości kalorii pomidor jest doskonałym dodatkiem do naszego codziennego jadłospisu. Nie musimy obawiać się o ograniczanie ilości pomidorów, które jemy, ponieważ zazwyczaj nie spożywa się tak dużej ilości tych warzyw, aby mogłyby one zawierać znaczącą ilość kalorii. Pomidor jest jednak głównym składnikiem wielu wysokokalorycznych posiłków, takich jak na przykład spaghetti, zatem ważna jest także forma, w jakiej spożywamy to warzywa i jakich dodatków do niego używamy.
Pomidor – właściwości
Właściwości pomidora są bardzo korzystne dla naszego organizmu. Pomidory zawierają likopen, który jest bardzo silnym antyutleniaczem. Zawartość likopenu w pomidorach sprawia, że warzywo to uzyskuje właściwości lecznicze. Likopen nie traci swoich właściwości przeciwutleniających nawet po poddaniu obróbce cieplnej, zatem pomidora możemy jeść w każdej formie. Likopen zawarty w pomidorach działa opóźniająco na procesy starzenia za sprawą działania neutralizującego wolne rodniki. Likopen to jeden z najsilniejszych utleniaczy, ma działanie antynowotworowe i zapobiega starzeniu się naszych narządów oraz skóry. Kwasy zawarte w pomidorach opóźniają proces gromadzenia się w żyłach trójglicerydów takich jak cholesterol. Dzięki temu, ochronne właściwości pomidora pomogą nam zapobiec miażdżycy i zawałowi. Działanie zdrowotne pomidora wpływa dobrze na nasze serce oraz wątrobę, ponieważ przyspiesza procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Pomidory powinny spożywać również osoby cierpiące na nadciśnienie, ponieważ bardzo wysoka zawartość potasu w pomidorach sprawia, że warzywo to działa moczopędnie. Pomidory dobrze wpływają na pracę naszego serca oraz układu krwionośnego. Oprócz tego, pomidory poprawiają naszą odporność ze względu na wysoką zawartość witaminy C.