Pomylić się można.

Faktem jest, że wielu ludzi omyłkowo bierze amoniak spożywczy za środek pomagający wyczyścić przykładowo zaśniedziałe sztućce. W zasadzie jedynym podobieństwem zastosowań dwóch substancji jest nazwa amoniak i nic poza tym. Oczywiście żadnych skutków ubocznych nie będzie poza tym, że sztućce nadal będą zaśniedziałe.Gorzej natomiast, gdy do ciasta jako środka spulchniającego użylibyśmy zwykłego amoniaku. Nie chciałbym być w skórze osób, które jedzą takie ciasto, a tym bardziej tej osoby, która je przygotowała. Mało kto jednak z nas wie, że amoniak spożywczy jest jednym z najstarszych znanych preparatów, dzięki któremu ciasto wyrasta. Inną nazwą jaką nosi amoniak spożywczy jest kwaśny weglan amonu. To poprawna nazwa, jaką użyliby znawcy chemii i jej tajników. A skoro już wspomnieliśmy o chemii oraz o tym, że amoniak spożywczy był już znany bardzo dawny, to w takim razie jak był uzyskiwany? To kolejna ciekawostka, gdyż amoniak spożywczy pozyskiwano kiedyś poprzez zmielenie i podgrzanie rogów oraz kopyt jeleni i kóz. Czy w takim razie amoniak spożywczy jest szkodliwy dla zdrowia? W dużych ilościach na pewno, ale dawka dokładana do ciasta jest na tyle mała, że na pewno nikomu na zdrowie nie zaszkodzi.

www.inaczejmowiac.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here