Wielbiciele kuchennych eksperymentów często z wielkim zapałem podejmują się testowania zupełnie nowych przepisów. Próbują nieznanych dotychczas sobie smaków, odkrywając dla swych kubeczków smakowych zupełnie nieznane dotychczas horyzonty. Niezwykłą rolę w tej podróży odgrywają przyprawy, szczególnie te charakterystyczne dla danych krain geograficznych. Wspomagani przez nowoczesne narzędzia kuchenne, tj. młynki do pieprzu, moździerze, parowary, czy wyciskarki, wszelkie roboty kuchenne, często na nowo poznają dotychczas znane smaki. Próbowanie jest często najprzyjemniejszą częścią całego eksperymentu, na naszym języku znajduje się tysiące mini testerów, które poddane bodźcom smakowym, pod wpływem działania naszego mózgu powodują uczucie zadowolenia. Prowokuje nas to do próbowania różnych wariantów smakowych, w wielu zestawieniach, dzięki czemu jesteśmy w stanie dowiedzieć się, co nam smakuje, a czego nie tolerujemy. Dodatkowo na kształtowanie naszych preferencji smakowych mają wpływ sposób podania potrawy, a nawet jej objętość.