Jeśli chcemy poczuć się jak w słonecznej Italii wystarczy na sobotni obiad zafundować sobie smaczne tortellini. Do tego celu będzie nam potrzebny specjalny makaron tortellini, jeśli jednak takiego nie mamy, w zupełności zastąpią go uszka z mięsem, szpinakiem lub serem. Gotujemy je tak jak normalne pierogi, w lekko osolonej wodzie przez około dwadzieścia minut. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w drobne paseczki szynkę, pieczarki i jedną cebulkę. Doprawiamy wszystko do smaku dużą ilością czosnku, bazylii i oregano. Do tego dodajemy rzadką, słodką śmietanę. Całość łączymy i posypujemy obficie tartym serem, może to być na przykład parmezan. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i do rozgrzanego do stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza piekarnika. Naczynia nie musimy przykrywać pokrywką, wówczas ser lekko nam się przypiecze i będzie bajecznie chrupiący. Pieczemy potrawę około trzydziestu minut, do momentu kiedy śmietana zacznie przyjemnie bulgotać. Przekładamy na talerze i serwujemy z białym winem.

www.fajnaoferta.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here