Kiedy podajemy obiad zawierający potrawy z mięsa i ziemniaków, musimy podać je z sosami, aby danie nie było suche. Najlepiej jest wybierać odpowiednie sosy pieczeniowe. Z mięs wieprzowych można zrobić wspaniałe sosy ciemnej barwy, które nadadzą niepowtarzalnego smaku całości. Do mięs mielonych, kotletów mielonych, pulpetów, pieczeni rzymskiej możemy dodać jasne sosy: czosnkowy, chrzanowy, koperkowy. Takie sosy dokładnie podkreślą charakter danej potrawy. Do bardziej wykwintnych dań można podać bardziej wymyślne sosy np. można podać jagnięcinę w sosie miętowym. Do potrawki składającej się z ryżu i kurczaka możemy podać sos słodko-kwaśny składający się z białej zawiesiny z rodzynkami. Oczywiście kurczaka możemy podać także w pięciu smakach z sosem curry, delikatnym czosnkowym, a także innymi. Sosy najlepiej podawać na bazie wywaru z mięsa. Z paczki można je łatwo przygotować, ale nie smakują one tak jak te robione własnoręcznie. Wystarczy upiec, usmażyć, lub ugotować mięso- pozostałości podlać bulionem, zagęścić mąką i śmietaną i sos gotowy.

www.rodzicdziala.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here