W wielu krajach Europy Zachodniej, a najbardziej chyba w Niemczech cenione są szparagi – w wielu Landach jest to jedno z podstawowych spożywanych tam warzyw. W naszym kraju jakoś nieśmiało przebija się zwyczaj spożywania tego warzywa, a szkoda, bo szparagi mają bardzo wiele walorów nie tylko smakowych, ale też wartości zbawiennych dla naszego organizmu. Dostarczają te warzywa wielu cennych składników, w tym witamin A, C, E, K oraz B6, ponadto są niezwykle bogate w składniki mineralne takie jak wapń, magnez czy potas. Posiadają ponadto duże ilości żelaza, pierwiastka, który jest katalizatorem wielu reakcji w naszym organizmie i wzmacnia jego odporność w sposób zasadniczy. Roślina ta posiada silne działanie pozytywne w procesie zarówno trawienia, jak też pracy nerek. Ma liczne antyoksydanty, mające za zadanie walkę z różnego rodzaju czynnikami chorobotwórczymi, w tym przeciwdziałają powstawaniu w organizmie czynników rakotwórczych. Niewątpliwą zaletą szparagów jest ich niska kaloryczność, bowiem posiadają zaledwie 15 kcal na każde 100 gram produktu. Najlepsze są dania sporządzone ze świeżych szparagów, dostarczają naszemu organizmowi najwięcej wartości i są najsmaczniejsze.

www.yummie.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here