Nieposkromiony apetyt jest w zasadzie oznaką dobrego zdrowia. Najistotniejsze jednak jest, jak potrafimy odpierać różne pokusy smakowe dań, które w większości nie stanowią troski o zdrowie organizmu. Tłuste potrawy, jakże smakowite i wykwintnie wyglądające na talerzu, dają powód do grzechu w nieumiarkowanym jedzeniu. Nie wspominając już, jak niszczy ono obszar zdrowotny. Dodatkowo cała gama pierwiastków chemicznych stosowanych w ulepszanie żywności może przyprawić o poczucie obaw i braku bezpieczeństwa o zdrowie a nawet życie. Wzrastająca z roku na rok liczba zawałów serca nie stanowi nie tylko powodu do optymizmu ale zatrważająco przekłada się na ogólny stan zdrowotny społeczeństwa. Coraz większa troska o to, co jeść aby obniżyć cholesterol stanowi jednak jakiś zwrot w mądrym i odpowiedzialnym sposobie odżywiania. Kampanie promujące zdrowy styl życia zdają się odnosić pozytywny skutek, gdyż coraz większa część społeczeństwa jest świadoma wyboru pomiędzy tym, co smaczne a tym, co zdrowe. Niekoniecznie jednak zdrowa żywność idzie w parze z gorszym smakiem, a smaczna z niezdrowym. Da się jednak zauważyć, że naturalna, bez jakichkolwiek składników konserwujących i ulepszających jest dużo droższa. Nie wszystkich stać jednak na zapewnienie sobie żywieniowego luksusu, gdy opłaty za media, czynsz i lekarstwa pochłaniają większość domowego budżetu. Może w pewnych przypadkach, po prostu ograniczyć spożywanie zbędnych posiłków. Będzie to z korzyścią dla wagi ciała i poziomu cholesterolu.