Żywność bezglutenowa

W ostatnim czasie na rynku pojawiło się bardzo dużo ofert żywności bezglutenowej. Można ją kupić nie tylko w sklepach stacjonarnych ze zdrową żywnością, ale również w hipermarketach oraz w sklepach internetowych. Popularność owej żywności bierze się stąd, że u coraz większej ilości osób diagnozuje się nietolerancję glutenu oraz celiakię. Dlaczego warto jeść żywność bezglutenową, nawet jeśli nie cierpimy na żadne z tych schorzeń?

Dlaczego bez glutenu?

Gluten jest białkiem pochodzenia roślinnego, które cechują silne właściwości alergizujące. Celiakia i nietolerancja glutenu to dwa różne schorzenia, jednak sprowadzają się one do wspólnego mianownika, a mianowicie do konieczności spożywania żywności bezglutenowej. Żywność bezglutenowa jeszcze do niedawna nie była powszechnie dostępna, a jej cena była naprawdę wysoka. Dziś na szczęście wiele się zmieniło – żywność bezglutenowa nie odbiega w smaku od tej, która zawiera gluten. Jej ceny są bardzo atrakcyjne, a co więcej jest ona dostępna w niemal każdym większym sklepie spożywczym. Znane marki również zaczęły wypuszczać produkty w wersji bez glutenu. Popularność żywności bezglutenowej wzrasta, ponieważ wzrasta świadomość społeczeństwa dotycząca szkodliwości glutenu dla wybranych grup, w tym właśnie cierpiących na nietolerancję glutenu oraz celiakię.

Zalety żywności bezglutenowej

Żywność bezglutenowa polecana jest także osobom, które nie zostały dotąd zdiagnozowane z nietolerancją glutenu lub celiakią. Powodem jest fakt, iż wiele osób zauważyło wyraźną poprawę samopoczucia fizycznego i wyglądu, odkąd nie spożywa glutenu. Oczywiście gluten nie szkodzi osobom zdrowym, jednak problemem jest fakt, iż zarówno celiakię, jak i nietolerancję glutenu stosunkowo trudno zdiagnozować. Trzeba trafić na bardzo dobrego lekarza, a samo sprawdzanie, czy pacjent rzeczywiście cierpi na dane schorzenie, to niejako metoda prób i błędów, oczywiście w ujęciu medycznym. O wiele trudniej jest z nietolerancją glutenu, bowiem ta może co jakiś czas nawracać. Jest to jedna z nietolerancji pokarmowych, czyli inaczej alergii. Stąd też wiele osób nawet nie wie, że ma alergię na gluten. Żywność bezglutenowa może okazać się dla nich sposobem na walkę z wieloma niespecyficznymi objawami, takimi jak zaparcia, bóle brzucha, złe samopoczucie, zmęczenie czy nawet cienie pod oczami lub trądzik. Mechanizm działania alergenów niestety nie został jeszcze do końca zbadany, stąd wywołują one bardzo niespecyficzne objawy. Żywność bezglutenowa może więc pomóc z nimi walczyć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here