Jagody są owocami, które rosną tylko kilka razy w roku i warto je zebrać, by mieć je na zapas w ciągu całego roku. Owoce te zawierają w sobie arbutynę, która ma właściwości odkażające. Również w jagodzie, można wykorzystać nie tylko jej owoc, ale również liście. Jej liście są stosowane do zapalenia dróg moczowych. Dodatkowo też jagoda jest używana w medycynie, a szczególnie jej wodne wyciągi, są stosowane do produkcji tabletek przeciwbiegunkowych. Także jak widać, owoce jagód jak i cały jej korzeń, jest dojść dobrze wykorzystywany w medycynie. Ale również oprócz medycyny jest wykorzystywany w kuchni. Z jagód można robić soki, dżemy, konfitury i inne przetwory, które, można wykorzystać później w ciągu roku, do różnych dziedzin w kuchni. Można również zamrozić owoce jagód i w zimę mieć gotowe, do placka, albo zrobić z nich obiad np. kluski z jagodami, czy pierogi. Także jagody, mają bardzo duże wykorzystanie zarówno w kuchni jak i medycynie. Jagody są również wykorzystane jako źródło zarobku. Najpierw są na świeżo zbierane i prosto z lasu zostają sprzedawane, albo do jakiś piekarni, gdzie potem są wykorzystywane do placków itd., albo po prostu dla ludzi. Jagody również można podawać dzieciom, nie są one szkodliwe, jeśli dzieci nie mają uczulenia, to mogą spokojnie je spożywać, czy to prosto z krzaka, czy przetworzone w jakiś inny sposób. Jagody też dobrze wpływają na czynności trawienne naszego układu pokarmowego. Także warto jest jeść jagody, gdyż są to owoce, które mają korzystny wpływ na nasz organizm.

www.fabrykafigury.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here