Potrawy mięsne są wykorzystywane jako dania główne. Ponieważ są sycące, jak najbardziej nadają się na obiad. Potrawy mięsne są dodatkiem do kasz, ryżu, ziemniaków, jak również warzyw. Mięso możemy przyrządzić na wiele sposobów, możemy je poddusić, usmażyć, upiec, czy ugotować na parze. Dużą rolę odgrywa w przypadku potraw mięsnych przyprawa, i rodzaj mięsa. Możemy wyróżnić mięso wieprzowe, mięso wołowe, mięso drobiowe, mięso jagnięce, baraninę, mięso zajęcze lub królicze. Przyprawy, jakie wykorzystujemy do przygotowania potraw mięsnych to między innymi majeranek, tymianek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, warzywko (wykorzystywane do przygotowywania zup, mieszanka warzyw i przypraw), czosnek, cebula, kminek, rozmaryn, cząber, koperek, bazylia, estragon, curry, chilli, jałowiec, ziele angielskie, goździki oraz imbir. Wszystkie wymienione przyprawy znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Większość z tych przypraw możemy uzyskać świeże, a nie tylko ususzone. Pamiętajmy jednak, że w zależności od mięsa dopasowujemy inną mieszankę przypraw. Nie każda wymieniona przyprawa będzie dobrze komponowała się ze smakiem mięsa. W takim przypadku warto zapoznać się z informacjami dotyczącymi przyprawiania poszczególnych mięs.

www.blackbook.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here