sobota, maj 4, 2024

Gdzie znajdziesz przepisy?

0

Jedzenie ma być nie tylko źródłem witamin i składników odżywczych, jakich to potrzebuje nasz organizm, ale również powinno nam ono smakować i każdy posiłek powinien być dla nas przyjemnością. Wiadomo jednak, że kiedy przygotowujemy to samo przez jakiś czas, to zaczyna nam się to nudzić. Warto starać się o to, żeby w jakiś sposób urozmaicać to, co trafia na nasze stoły, znaleźć nowe przepisy i przygotowywać nieco inne dania. Jednakże, gdzie możemy owe przepisy znaleźć? Nie zawsze w książkach kucharskich możemy doszukać się czegoś odpowiedniego. Często znajdują się tam wymyślne przepisy, jakich przygotowanie trwa dużo czasu i potrzebne są różne dziwne składniki, jakich nie używamy na co dzień. Dlatego też jak najbardziej warto zajrzeć do sieci internetowej. Tam jest wiele portali, na których każdy zarejestrowany internauta może zamieścić swój przepis. Te są zazwyczaj naprawdę proste w przygotowaniu, a ich smak jest naprawdę niesamowity. Wystarczy poświęcić kilka minut, a możemy znaleźć naprawdę dużo. Z pewnością natkniemy się na wiele wysoko ocenianych potraw. Jak najbardziej warto je wypróbować. Zazwyczaj do przepisów dołączane są zdjęcia dań, co znacznie ułatwi nam sprawę i szybciej podejmiemy decyzję.

www.bialamagia.pl

Kuchnia polowa

0

Kuchnia polowa to kiedyś jedyny sposób na prowiant, ciepłe posiłki, szczególnie w czasie wojny światowej. Dziś kuchnia polowa raczej jest w formie atrakcji turystycznej, szczególnie na zabawach wiejskich, festynach i innych imprezach okolicznościowych. W takich kuchniach polowych najlepiej podaje się takie potrawy jak bigos, gulasz, wojskową grochówkę, czy gotowaną kukurydzę. Te potrawy gotuje się w dużych kotłach, są opalane drewnem, toteż nadają niepowtarzalny smak takich dań. Na festynach cieszy się szczególnym uznaniem, kiedy głodni ludzie stoją w kolejkach po miseczkę smacznej i apetycznej zupy. Kuchnie polowe są to kuchnie przystosowane do przewozu, łatwo jest je przestawić. Zawierają zazwyczaj kilka kotłów, w których podaje się różne posiłki. Taki rodzaj kuchni możemy także zafundować sobie spędzając urlop pod namiotem. Kiedy przygotowuje się posiłki na butli gazowej z palnikiem. To także jest rodzaj kuchni polowej, kiedy posiłki są przygotowywane w warunkach ekstremalnych, wymagających specjalnej ostrożoności.

www.kochamdbam.pl

Razowe grzaneczki

0

Na nasze urodziny, możemy przygotować przepyszną potrawę, a raczej przekąskę. Przepyszne razowe grzanki z pasta ziołowo – pomidorową. Przepis, który podajemy, to tylko przepis dla czterech osób, o tym powinnyście pamiętać. Potrzebne nam będzie: 8 kromek CZERSTWEGO razowego chleba, 30dag żółtego sera, mały słoik majonezu, sos pomidorowy, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, natka pietruszki, ocet balsamiczny i oregano (choć nie jest konieczne). Na początku kromki chleba opiekamy w piekarniku albo w tosterze. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie mieszamy majonez z dwiema łyżkami sosu pomidorowego, natką pietruszki i oregano. Doprawiamy do smaku octem balsamicznym. Następnie należy utrzeć dokładnie ser z majonezem. Pastą smarujemy grzaneczki z razowego pieczywa, całość posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, które również nie są potrzebne, ponieważ nie każdy lubi smak suszonych pomidorów. Całość możemy doprawić według uznania. Poczęstujmy nowością kulinarną znajomych czy rodzinę, która przyjedzie w odwiedziny. Smacznego!

www.kobiecymokiem.pl

Smaki dzieciństwa, czyli ulubione zupy

0

Niemal każde małe dziecko na pytanie, jaka zupę lubi najbardziej, odpowie, że pomidorową. Co takiego jest w tej zupie, że do końca życia myślimy o niej z sentymentem? Pomidory już, same w sobie są smaczne, kanapki ze świeżego chleba, czy bułki, posmarowane masłem, a na nich plasterki pachnącego pomidora, dla wielu są lepszym kąskiem niż kanapki z najlepszą wędliną. Zupa ze świeżych pomidorów, pełna naturalnej słodyczy, z lanym ciastem, lub ryżem, ewentualnie drobnym makaronem, jest smaczna, zdrowa, pożywna. Być może właśnie dzięki tej naturalnej słodyczy, dzieci w każdym wieku bardzo chętnie ją jedzą. Kilka listków zielonej natki do posypania i mamy wykwintny posiłek. Inną zupą, która często gości w naszych domach jest rosół. W wielu domach, do dziś na niedzielny obiad koniecznie musi być podany na stół pachnący rosół, niezależnie, czy jest ugotowany na kurczaku, indyku czy wołowinie. Ta zupa również kojarzy się z czasami dzieciństwa, a może smakuje tak bardzo dlatego, że przypomina czasy, kiedy w każdą niedzielę, cała rodzina siadała razem do stołu.

www.centerfence.pl

Jak prowadzić dobrą restaurację

0

Wraz z rozwojem cywilizacji coraz popularniejsze staje się jedzenie na mieście. Szczególne zasługi przypisują sobie restauracje. Na początek należy zadać pytanie – dla jakiej klasy ludzi chcę prowadzić lokal? Wtedy można przystąpić do poszukiwania miejsca. Zakładam, że jak każdy właściciel, który liczy na duże zyski będziesz chciał otworzyć restaurację dla ludzi bogatych. Szukamy mniej więcej w centrum miasta odpowiedniego miejsca. Na początku trzeba zainwestować bardzo dużo pieniędzy. Profesjonalny sprzęt kosztuje. Koniecznym warunkiem jest szef kuchni z odpowiednim doświadczeniem w branży. Wtedy można dobierać innych kucharzy, którzy będą z pokorą uczyć się od mistrza. Kolejnym elementem jest dobranie odpowiedniego wyposażenia, stylu musi być unikalny. Wszystko zależy, czy chcesz nowoczesną restaurację, czy też w stylu karczmy lub włoskiego lokalu. Koniecznością jest napisanie i wybranie smacznych dań wraz z atrakcyjnymi cenami. Na start restauracji zawsze dobrym plusem są różne promocje lub posiłki dnia w obniżonej cenie. W końcowych fazach przygotowania poszukujemy doświadczonych kelnerów lub po odpowiednim przeszkoleniu. To oni są wizytówką lokalu, także najlepiej, aby te osoby były atrakcyjne i zachowywały się z taktem, dbały o higienę osobistą. Nie zapominajmy o uczciwości i niekaralności! Powinni posiadać wiedzę do obsługi ekspresu z kawą oraz komputera.

www.kissfm.pl

Otwórz własne biuro tłumaczeń

0

Jeśli w przyszłości myślisz o tym, aby kiedyś w przyszłości otworzyć profesjonalne biuro tłumaczeń, to musisz wiedzieć, że twój angielski musi być na naprawdę wysokim poziomie, co chyba jest sprawą w takim wypadku oczywistą. Nie mniej jednak teraz możesz spełniać swoje marzenia, wystarczy, że zainwestujesz w angielski online i zobaczysz, że po krótkim czasie będziesz w stanie już coraz lepiej mówić po angielsku. Oczywiście angielski online to zawsze będzie tylko początek drogi, chyba, że jesteś już dość zaawansowanym użytkownikiem i chodzi ci przede wszystkim o doszlifowanie niektórych elementów języka. Tak czy inaczej, w możesz bez problemu wybierać w poziomach, na których obecnie się znajdujesz, aby jeszcze lepiej znać angielski i uczyć się go jak najbardziej efektywnie. Musisz wiedzieć, że w miarę jak będziesz poznawał angielski online to będzie coraz trudniej, aczkolwiek wszystko zależy w tym momencie od twoich osobistych chęci, gdyż, jeśli będziesz się potrafił skupić na tym, co robić, aby poznać język w dobrym kierunku, to nie ma problemu.

www.larobes.pl/

Brak apetytu? Zwalcz go

0

Czasami bywa tak, że człowiek zupełnie traci na wszystko apetyt, nie mogąc nic wsadzić do ust. Jak zatem poradzić sobie z tym zagadnieniem, aby odnosić jedynie korzyści z przepysznego jedzenia. Najczęściej problem braku apetytu dotyczy osób, które mają wiele problemów lub nadmiernie się odchudzają. Wtedy często dochodzi do sytuacji mocno patologicznych, które wpływają na łaknienie. Należy mieć świadomość, że jedzenie jest człowiekowi jednak potrzebne do życia. Stanowi podstawową potrzebę, o którą bezwzględnie należy zadbać, aby uniknąć wielu chorób lub innych negatywnych konsekwencji zaniedbania. Skrajnym przypadkiem braku apetytu jest oczywiście anoreksja, która jest chorobą bardzo skomplikowaną nie tylko dotykającą strefy fizycznej, ale przede wszystkim psychicznej. Człowiek cały czas czuje się w niej pełny i nie może sobie pozwolić nawet na odrobinę dobrego jedzenia, nie czuje apetytu jest obojętny na wszystko. Jeżeli masz objawy braku łaknienia, wtedy konieczna będzie wizyta u lekarza, być może nawet badania krwi, ponieważ możesz być też w takim wypadku zagrożony anemią, która też jest bardzo groźna, w skrajnych przypadkach nawet dla życia ludzkiego.

www.gminess.pl

Obieg dokumentów w sądach

0

W polskich sądach toczy się mnóstwo spraw z powództwa cywilnego, gospodarczego bądź sądowego. Pracuje tam wielu ludzi na różnym szczeblu i prawidłowy obieg dokumentów jest niezbędny do dobrego funkcjonowania w rozstrzyganiu sporów bądź wymierzania kar. Istotną sprawą jest również szybkość i sprawność z jaką mamy do czynienia przy każdej ze spraw i obieg dokumentów jest priorytetem w dotrzymaniu terminów i wywiązania się prawidłowo z obowiązków wszystkich pracowników, którzy pracują przy danej sprawie. Obieg dokumentów rozpoczyna się w kancelarii prawniczej, bo tam najwięcej znajduje się pism, które muszą dotrzeć w terminie do osób zaangażowanych w daną sprawę. Rola sekretariatu odgrywa tu zasadniczą rolę w pilnowaniu kolejności jak i wszystkich potrzebnych danych przy konkretnej ze spraw. Pracę w sądach regulują odpowiednie przepisy, które stale dążą do usprawnienia i poprawienia wizerunku polskich sądów a obieg dokumentów jest kluczowym tematem, jeśli chodzi o skuteczność i odpowiedzialność przy tej pracy.

www.radiobc.pl/

Kuchnia mojej babci

0

Prostota i zdrowie w garnku, zapach unoszący się po całym domu i przyciągający do rodzinnego stołu. Kuchnia naszych babć była najsmaczniejszą i najbardziej oczekiwaną przez wszystkich. Niejednokrotnie słyszy się, że babcie potrafiły wyczarować najlepszą potrawę praktycznie z niczego. Umiejętność połączenia składników i doprawienia ich naturalnymi przyprawami świeżo zerwanymi z ogrodu to ten mały szczegół, który powoduje, że dzisiaj powtarzalność potraw jest praktycznie nie do osiągnięcia. Trzeba zaznaczyć, że babcine kuchnie były syte, niebiańsko smaczne i nawet jeśli tłuste to i tak zdrowe. Brak konserwantów i pieczołowicie hodowane warzywa oraz owoce z własnego sadu to cały sekret. Nasze babki gotowały z miłością i szczypta tego uczucia nadawała nawet najprostszemu daniu blichtr i wyjątkowość. Wiele rzeczy robiło się ręcznie i samodzielnie. Pieczono domowy chleb, wyrabiano masło, kiszono własny barszcz czy kapustę. Do tego, jeśli była taka możliwość na zawieszonych pod sufitem suszarni czy piwnicy hakach wisiały wędliny własnego wyrobu. Wiele wnucząt z rozrzewnieniem wspomina babcine specjały, ale też wielu postanawia wrócić do tamtych czasów tworząc własną kuchnię od zera. Wszystko oczywiście w miarę możliwości, bo przecież nie każdego stać na wielki węglowy piec, wędzarnię czy ogródek warzywny, ale jednocześnie wykorzystywane są te możliwości, które są dostępne we współczesnej kuchni.

www.duzohumoru.pl

O edukacji językowej w polskich szkołach

0

Bardzo często jestem pytany, co sądzę na temat jakości edukacji językowej w polskich szkołach publicznych, przede wszystkim jeśli chodzi o język angielski. Wszyscy przecież wiemy, że minął już dość spory kawałek czasu od momentu, w którym język angielski został wprowadzony do programu nauczania w polskich szkołach, i że, w związku z tym, ogromna większość polskich dzieci miała jakiś kontakt z nauczaniem tego języka, co powinno wywrzeć właściwy rezultat. Ale jak jest naprawdę? Czy rzeczywiście jest tak, że z faktu iż język angielski jest tak czy inaczej obecny w programie nauczania polskich szkół musi wynikać to, że statystyczny polski dzieciak posiada jakąś, chociażby podstawową znajomość tego języka? Niestety, ale wszystko wskazuje, że owe zależności raczej nie zachodzą: to prawda, że co drugie polskie dziecko ma w szkole język angielski, ale prawdą jest również to, że tylko pewien, dość niewielki odsetek polskich dzieci potrafi posługiwać się angielszczyzną w stopniu przynajmniej dostatecznym.

www.carpathians.pl

ZOBACZ TEŻ