sobota, kwiecień 27, 2024

Tańsze konto bankowe to konto, którego właściciel nie płaci tylko gotówką!

0

Tańsze konto bankowe to konto, którego właściciel pamięta o tym aby nie płacić nie płacić wyłącznie gotówką! Uważasz, że płacąc gotówką oszczędzasz , bo dokładnie widzisz, ile pieniędzy ucieka z Twojego portfela? Nie zapominaj o tym, że płatność kartą płatniczą na np. 100 złotych zwalnia Cię z opłaty za użytkowanie karty płatniczej? Znasz na pamięć zapisy w umowie z bankiem, czy musisz odświeżyć posiadane informacje? Regulamin Twojego rachunku oszczędnościowo – rozliczeniowego oraz tabela opłat i prowizji przez całą dobę dostępna jest na stronie www Twojego banku! Po prostu wpisz jego nazwę do wyszukiwarki internetowej! Twoje konto bankowe to konto dla studenta czy konto dla emeryta? Od czasu do czasu wypłacasz pieniądze z bankomatu za pomocą karty kredytowej? To właśnie dlatego Twoja karta kredytowa jest oprocentowana na wysoki procent! Zadłużenie na Twojej karcie płatniczej spłaciłeś kilka dni przed upływem okresu bezodsetkowego a kredyt na karcie kredytowej został oprocentowany? Oprocentowanie do Twojej karty płatniczej zostało dołączone zaraz po tym, jak dokonałeś pierwszej wypłaty z bankomatu! Kto zapłaci za Twoje droższe konto bankowe? Po raz ostatni Ty, prawda?

www.pustelnica.pl/

Łuszczyca często prowadzi do depresji

0

Niewiele osób ma z nią do czynienia. Dotkniętych łuszczyca jest do dwóch do czterech procent społeczeństwa, a mimo to jest najczęściej spotykaną chorobą skóry. W pokonanym polu pozostawia tak znany wszystkim trądzik i egzeme. Mimo, że choroba nie jest zakaźna i złośliwa to wiele osób unika kontaktu i ludzi nią dotkniętych.Warto zaznaczyć, że łuszczyca w wielu przypadkach jest dziedziczona. Na przykład w rodzinie w której jedno z rodziców jest chore na łuszczycę, jest około trzydziestu procent szans, że w przyszłości dziecko na nią zachoruje. Co ciekawe, w przypadku kiedy na łuszczyca chorych jest oboje rodziców, to szansa na zachorowanie w przyszłości rośnie do prawie siedemdziesięciu procent. Chorobę można leczyć na kilkanaście sposobów. Można do nich zaliczyć: farmakoterapia ogólna, farmakoterapia zewnętrza, fotochemio terapia i fotofereza. Co w tym wszystkim jest najgorsze, choroba dotyka pacjentów także pod względem psychicznym. Nie ze względu na swoje działanie, ale na to jak jest odbierana przez inne osoby. Nie posiadanie na jej temat żadnej wiedzy, przyczynia się do odsunięcia osoby nią dotkniętej z życia społecznego przez co wiele osób popada w depresję.

www.maleacieszy.pl

Gdy nie ma czasu na gotowanie?

0

Jeśli lubimy gotować, a nie mamy na to czasu na co dzień, możemy zawsze tworzyć bardziej wyszukane potrawy w weekendy. Przygotowywane w domu jedzenie ma wiele walorów. Po pierwsze możemy sami wybierać składniki jakich używamy do naszych potraw. W ten sposób mamy pewność, że korzystamy z dobrej jakości oraz świeżych produktów żywnościowych. Z drugiej strony możemy zawsze tworzyć potrawy, jakie idealnie pasują do naszego smaku. W restauracjach trudno jest takie smaki znaleźć, gdyż potrawy nie są do końca przyprawiane, by mogły trafić w gusta różnych klientów. W domu możemy również decydować się na przygotowanie bardzo ciekawych oraz nowych przepisów. Takie przepisy mogą być przez nas znalezione obecnie w dużej ilości na stronach internetowych. Wiele takich stron jest bardzo profesjonalnych, co ułatwia szukanie przepisów pochodzących z kuchni konkretnych krajów. Możemy również bez problemu znaleźć przepisy w jakich znajdują się nasze ulubione składniki. Wiele przepisów możemy przygotować bardzo szybko. W ten sposób smaczne i bardziej wyszukane potrawy, które można przygotować w kilkadziesiąt lub kilkanaście minut możemy stworzyć nawet w takim dniu, gdy dysponujemy nieco mniejszą ilością wolnego czasu.

www.quadrat.pl

Domowa sztuka kulinarna

0
Moda na nowe smaki

Każda gospodyni domowa posiada książkę kucharską, która stoi w koronnym miejscu w kuchni. Każda gospodyni do niej zagląda chcąc zgłębić swoją wiedzę i zaskoczyć swoich najbliższych wyszukanymi potrawami. Jednak mało która sztywno trzyma się zamieszczonych tam receptur, bowiem odczuwanie smaków jest subiektywną cechą każdego z osobna. Powstają więc nowe wersje sztampowych przepisów i tworzy się domowa sztuka kulinarna. Najlepszym na to przykładem są blogi kulinarne. Każdy miłośnik gotowania podaje swoje własne receptury, przyprawy i techniki dzięki którym nawet najpopularniejsza pomidorowa ma wiele odsłon, wiele smaków a ta ilość nieustannie rośnie. Gdyby zapytać mistrzynie i mistrzów o ich sekrety z całą pewnością nie zdradzą wszystkich detali, ale wskażą na istotę świeżości składników i odpowiedni dobór przypraw. Kuchenne parapety są często ogródkiem pełnym zieleni i zapachu świeżych ziół. Odchodzi się na szczęście od sztucznych i chemicznie przygotowywanych mieszanek, które nie mają nic wspólnego z prawdziwym gotowaniem i zdrowym jedzeniem. W każdym domu można znaleźć zeszyt z własnymi przepisami, udoskonalonymi, dopracowanymi. Mijające lata sprawiają, że skryte domowe tajemnice kulinarne zyskują nowe oblicze i zmieniają smak, ale zawsze jest to metamorfoza na lepsze, smaczniejsze i zdrowsze.

www.miasto-dialogu.pl

Co jadano w polskich domach kilkadziesiąt lat temu

0

Nie było takiego wyboru w sklepach jak dziś, ale każda gospodyni starała się, aby posiłki były urozmaicone i smaczne. Tanie były ryby, dlatego przynajmniej raz w tygodniu na stole pojawiała się smażona ryba, dorsz lub morszczuk, serwowana z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Z wędzonego dorsza, który był naprawdę bardzo tani, robiono sałatki z cebulką, szczypiorkiem i olejem – oliwy nie było. Często podawano wątróbkę z drobiu, smażoną w sosie z cebulą. Na niedzielne śniadanie, najczęściej podawana była jajecznica na boczku, a na obiad rosół i sztuka mięsa w sosie chrzanowym, lub kotlety schabowe. Na kolację były kanapki, lub jak kto miał ochotę – resztki z obiadu. Częstym daniem była smażona kiszka z cebulką i boczkiem, doprawiona ‘po swojemu’. Do tego sałatka z pomidorów lub kapusty kiszonej. W sezonie truskawkowym prawie codziennie były desery z truskawek – galaretka z truskawkami, truskawki ze śmietaną i cukrem, pierogi z truskawkami, mus truskawkowy, lub placek z truskawkami. A czy ktoś pamięta, że niedzielnym śniadaniom towarzyszyło wspaniałe, prawdziwe kakao na mleku?

www.lubiepowietrze.pl

Jak upiec makowiec doskonały

0

Historia wypieku ciasta zwanego popularnie makowcem jest w naszym kraju bardzo długa, praktycznie we wszystkich naszych regionach ciasto to posiada rzesze zagorzałych zwolenników. Jednak wiele osób, które podejmowało się prób wypieku tego znakomitego ciasta, miewało z tym problemy i zniechęcało się. Główną trudnością jest takie przyrządzenie makowca, by ciasto nie pękało i by mak nie oddzielał się od ciasta, co jest zmorą wielu domowych kucharzy. Aby upiec makowiec idealny, warto jest przestrzegać kilku podstawowych wymogów. Na pewno wszystkie składniki ciasta, w czasie ich mieszania ze sobą, powinny mieć tą samą temperaturę, zaś makowiec wkładamy do pieczenia, kiedy piekarnik ma temperaturę 180 stopni – w takiej też pieczemy ciasto. Mąkę zawsze należy przesiać, ważne jest też, aby przed zawinięciem makowca surowe jeszcze ciasto posmarować rozmąconym białkiem – to zapobiegnie odklejaniu się masy makowej od ciasta. Co do samej masy makowej, warto dodać do niej odrobinkę drożdży, można dodać też oczywiście różnorodne bakalie, jak rodzynki czy orzechy, co na pewno znacznie wzbogaci smak naszego makowca. Po wierzchu, według uznania i smaku, można połać makowiec polewą z lukru i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

www.e-chlopak.pl

Oryginalna kuchnia rosyjska

0

Niezwykle oryginalną kuchnią jest kuchnia rosyjska, cechuje się wielkim bogactwem dań. Można co prawda się w niej doszukiwać wpływów litewskich, niemieckich czy francuskich. Kwas chlebowy i miodowy jest bardzo charakterystyczny dla tej kuchni. Jako przekąski podaje się kawior, chleb ze smalcem czy sałatki z buraków, śledziową oraz krabową, które się jada z chlebem. Wiele dań z kuchni rosyjskiej przyjęło się także u nas. Na pewno wszyscy słyszeli o Strogonowie, który jest popularnym daniem obiadowym w Rosji, czyli zupie gulaszowej sporządzanej z mięsa wołowego cebuli i pieczarek i przecieru pomidorowego. Zupy rosyjskie są bardzo podobne do naszych polskich, jednak nie dodaje się do nich włoszczyzny. Również zaprawia się je śmietaną a dekoruje posiekaną natką pietruszki, którą się posypuje zupę. Miłośnicy rosyjskiej kuchni uwielbiają wprost bliny (naleśniki drożdżowe), pirażki czy pielmieni (niewielkie pierożki z rybą lub mięsem). Tradycyjnymi słodyczami w Rosji są watruszki – bułeczki z masą czy tradycyjne ciasto, które można kupić w każdej cukierni w Rosji – skubane, które jest kawowe z bakaliami. Nie da się wymienić wyśmienitych specjałów rosyjskich.

www.dpam.pl

Przygotowanie jajecznicy

0

Wydawać by się mogło, że jajecznica to najbardziej banalna potrwa pośród wszystkich, jakie na co dzień spożywany. Przygotowanie jajecznicy trwa raptem kilka minut i w zasadzie skupia się tak naprawdę, na wrzuceniu na rozgrzaną patelnię, raptem kilku jajek. Wówczas po kilku sekundach możecie posmakować jajecznicy. Oczywiście potrawa ta, równie dobrze, może być znacznie bardziej skomplikowaną. Składać się może ze znacznie większej liczby składników. Przede wszystkim mam tutaj na uwadze takie składniki jak kiełbasa, boczek, szczypiorek oraz pieczarki. Wszystkie z wymienionych składników doskonale pasują do jajecznicy i jak najbardziej można je stosować równocześnie. Jajecznicy to potrawa kochana przez wszystkich Polaków, ale szczerze mówiąc podawana jest ona, we wszystkich hotelach Europy. Po prostu każdy człowiek miał w swoim życiu okazję spożywania jajecznicy, a trudno jest znaleźć choć jednego człowieka, któremu potrawa by nie odpowiadała. Tą bardziej „zaawansowaną” wersję jajecznicy, przygotowuje się o wiele dłużej, ale i smak jest oczywiście znacznie lepszy.

www.miastomojeawnim.pl

Domowe potrawy

0

Domowe potrawy można doskonale przedstawić poprzez przynajmniej danie składające się z klusek. Na pewno takie kluski zwłaszcza śląskie doskonale pozostają zaprezentowane w odniesieniu do sosów i mięs. Typowe kluski śląskie są postrzegane jako te elementy zaprezentowane z charakterystyczna dziureczką, wgłębieniem. Tego rodzaju danie może na pewno bardzo dobrze się zaprezentować. Domowe potrawy także mogą wspaniale być zaprezentowane tym bardziej, kiedy jest tutaj mowa o takich kwestiach jak desery. Desery przygotowywane w sposób domowy mogą doskonale prezentować określone akcenty słodyczy już na podstawie dość wysoko postawionych przepisów kulinarnych. Oczywiście kwestia sałatek owocowych uwzględnionych w takich zapisach kulinarnych przystosowanych do owoców gotowanych w winie, podawanych raczej na chłodno mogą być bardzo smacznym odniesieniem. Domowe potrawy to także zupy, które lubimy jeść a także przyrządzać. Każdy, kto doskonale wie, co ma ugotować, powinien skupić się na składnikach zupy, aby mógł zaprezentować odpowiedni kunszt takiej potrawy.

www.mamaenter.pl

Wiedza o zdrowym żywieniu

0

Istnieje dzisiaj wielkie zainteresowanie kwestiami żywieniowymi i zdrowotnymi a na rynku regularnie rozgłos zyskują gwiazdy związane z gotowaniem. Programy telewizyjne coraz częściej mówią o tym, jak gotować i w jaki sposób radzić sobie z presją w kuchni, popularne są bardzo różne koncepcje. Oczywiście nadal szefowie rozpoznawalni globalnie mogą po prostu godzinami mówić o jedzeniu i gotować kolejne potrawy w swojej kuchni, stojąc przed jedną kamerą i program będzie porywający. Jeśli jednak stacja musi zapełnić informacjami o gotowaniu cały dwudziestogodzinny program, pojawiają się możliwości mówienia o jedzeniu w innych kontekstach. Modne są więc programy informujące o tym, jak rozpoznawać dobre produkty, czytać ich etykiety czy porównywać owoce i warzywa w sklepach. Umiejętność rozpoznania świeżej ryby to bez wątpienia dzisiaj wyjątkowo przydatna zdolność, albowiem niestety nie wszystkie sklepy są w stanie zapewnić klientom realnie najwyższy poziom towaru – trzeba więc umieć rozpoznać niską jakość.

www.dwakolory.pl

ZOBACZ TEŻ