Do ogrodu, do kuchni i do apteczki

Nasturcja znana jest jako roślina ozdobna, która tchnie życie w każdy ogród, ale na tym nie koniec. Jej jadalne części ratują zdrowie, skutecznie wzmacniając układ odpornościowy oraz likwidując reakcje zapalne w naszym organizmie. Jest również niezrównaną przyprawą we wszelkich potrawach. Przyjrzyjmy się bliżej tej niesamowitej roślinie.

Nie zaszkodzi, a może pomóc

Ukryte właściwości prozdrowotne nasturcji są cenione przez zielarzy i terapeutów. Niweluje ona bowiem niezwykle efektywnie różne stany zapalne (i nie tylko) pęcherza oraz nerek. Zatem nie trzeba sięgać od razu po medykamenty z prawdziwego zdarzenia. W końcu, po co faszerować się chemią, skoro można skorzystać ze środków naturalnych.

Nasturcja właściwości lecznicze przejawiają się również podczas zwalczania niewielkich bólów. Zakażenie pęcherza przestaje być tak dotkliwe dzięki zawartym w roślinie witaminom, prowitaminom i ich izomerom. Z tego samego powodu, gatunek ten świetnie łagodzi również bóle mięśniowe. Poleca się go również kobietom, które cierpią z uwagi na szczególnie bolesne miesiączki.

Nasturcję charakteryzują właściwości odkażające przez co dobrze jej użyć przy drobnych zranieniach skóry oraz przy wolno gojących się ranach. Jeżeli na oku pojawi się jęczmień – nasturcja również i tu da radę. Zioło również poradzi sobie z różnymi stanami zapalnymi skóry, w tym z łuszczycą.

Dowiedziono także, iż karoteny zawarte w nasturcji wpływają na jakość narządu wzroku. To bardzo dobra wiadomość dla tych, którzy spędzają zbyt wiele czasu przed monitorem.

Po prostu to zjedz!

Do spożycia nadają się wszystkie elementy nasturcji. Chodzi więc nie tylko o bulwie, ale również łodydze, również kwiatach. Z liści i nasion, daje się przyrządzić także pachnące i zdrowe napary do picia.Co do zasady roślina ma pieprzny, może trochę słodkawy posmak. Można więc śmiało pociąć łodygi i liście, a następnie użyć ich przykładowo do sałatki warzywnej, a kwiatostany wykorzystać do dekoracji talerza. W końcu nie trzeba nikomu tłumaczyć, że to co lepiej wygląda i przyciąga nasz wzrok, również lepiej smakuje.

Barwna i elegancka potrawa pobudza apetyt. Od czasu do czasu warto więc trochę się postarać i udekorować nie tylko wykwintny obiad, ale nawet zwykłe kanapki. Takiego śniadania nikt nie odmówi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here