Tajska kuchnia na całym świecie zdobywa sobie coraz większe grono zwolenników – i nic w tym dziwnego, ponieważ to naprawdę interesujące i oryginalne smaki, z których „podrobieniem” w swojej domowej kuchni poradzić może sobie jedynie osoba naprawdę biegła w sztuce kulinarnej. Jeżeli chodzi o fascynujące smaki rodem z Tajlandii, to tym chyba najbardziej znanym, ostro-kwaśnym, jest zupa przyrządzana na bazie krewetek oraz specjalnych grzybów, często też dodaje się też do niej mleczko kokosowe. Te wciąż jeszcze u nas egzotyczne kulinaria znane są też z podejścia do odpowiedniego podawania potraw. Wszystko musi być dopracowane w najdrobniejszych nawet szczegółach. Ponadto kuchnia tajska jest bardzo kreatywna oraz stwarzająca spore pole do popisu – w tym sensie, że kucharz nie ma obowiązku ścisłego przestrzegania przepisów, może je interpretować na swój własny sposób. Dlatego też właśnie ta sama – przynajmniej z nazwy – potrawa w dwóch tajskich restauracjach nigdy nie będzie smakowała tak samo.