Sosy są dodatkiem bardzo korzystnym do potraw i mają wartości nie tylko smakowe ale też są bardzo smaczne i pożywne. Poprawiają one wygląd potrawy co w żywieniu nie jest sprawą obojętną ponieważ pobudzają swoim wyglądem łaknienie. Często sosy są dodatkiem do ziemniaków, wszelkich klusek i mogą być używane do pieczeni mięsnych. Dobry sos powinien mieć intensywny smak i odpowiednią barwę i gęstość. Ponadto musi być dostosowany do rodzaju potrawy. Ze względu na zastosowanie sosy można podzielić na gorące i zimne. Są również sosy, które nadają się do podawania zarówno na zimno i na gorąco. Sosy podobnie jak zupy składają się głównie z wody czyli z rosołu lub wywaru mięsnego bądź warzywnego, oraz składnika nadającego takiemu sosowi smaku. Mogą to być grzyby, warzywa, czy inne jeszcze rzeczy przydatne do powstania sosu. Sos oczywiście można odpowiednio zagęścić przy użyciu wody i mąki i tym samym nadać potrawie pożądanej konsystencji. Smak i aromat sosu powinien być intensywny dlatego też stosuje się liczne przyprawy, i zieleninę które nadają cały smak bo o to przecież chodzi.

www.lazyhours.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here