Chlorek sodu, czyli popularna sól kuchenna jest jedną z najstarszych przypraw świata. Wiadome jest, że sól jest wykorzystywana do podkreślenia i urozmaicenia smaku potraw, a także jest to bardzo często środek konserwujący. Jednakże zbyt duża ilość soli w naszej diecie może być bardzo groźna dla naszego organizmu. Przykładem może być fakt, że chlorek sodu znacznie podwyższa ciśnienie krwi, to znacznie wpływa na pracę serca i nerek. Także warto wspomnieć, że niezdrowa dieta może prowadzić do poważnych chorób układu krwionośnego takich jak miażdżyca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze czy też otyłość. Nie tylko zagraża to naszemu zdrowiu, ale również nasze samopoczucie nie jest nam sprzyjające. Wydawałoby się, że sól stanowi podstawowe źródło sodu w naszej diecie, jednakże nic mylnego, gdyż dosalanie potraw jest zupełnie zbędne i bardzo często zabija naturalny smak. Warto zauważyć, że naturalne produkty już są wyposażone w odpowiednie substancje mineralne, stąd brak konieczności przyprawiania naszych codziennych dań.

www.mimamo.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here