Róża stulistna znana jest pod wieloma nazwami- rosa centifolia, róża majowa, róża prowansalska. Nazwę stulistna zawdzięcza dużej liczbie płatków-zwykle jasnoróżowych, chociaż zdarzają się całkiem białe, jak i ciemnoczerwone. Obecnie uprawiana jest głównie w okolicach Grasse we Francji (nie bez przyczyny- jest to stolica perfumiarstwa!) oraz w Maroku.
Róża uprawiana jest jako roślina ozdobna, ale dzięki intensywnemu, słodkiemu zapachowi zapewniła sobie miejsce zarówno w kosmetyce, jak i w perfumerii- a nawet w przemyśle spożywczym! Kwiaty róży stulistnej zbierane są zwykle wczesnym rankiem- o świcie bowiem róża rozchyla swe płatki uwalniając drogocenne olejki eteryczne. Z płatków destyluje się olejek różany, mający olbrzymie zastosowanie w perfumiarstwie i kosmetyce. Woda różana ma przede wszystkim właściwości tonizujące- zamyka pory i odświeża skórę. Ponadto łagodzi podrażnienia i nawilża. Z tego powodu jest ceniona i wykorzystywana do okładów i odżywczych kąpieli. Nadaje się również do picia, nierzadko jako napar- ma właściwości antyseptyczne, pozytywnie wpływa na płuca, śledzionę, pęcherz moczowy, jelito cienkie, żołądek. Może też być stosowana jako dodatek smakowy do napojów, konfitur i ciast.
Czysty i świeży zapach róży ceniony jest szczególnie przy produkcji perfum dla kobiet- doskonale współgra z innymi nutami kwiatowymi, słodkimi nutami owocowymi, a nawet zapachami orientalnymi- można ją więc odnaleźć w wielu sławnych kreacjach. Róża to propozycja jednocześnie uniwersalna- jej zapach pasuje zarówno energicznej bizneswoman, jak i cichej, nieśmiałej i romantycznej nastolatce- przy czym nie traci nic ze swej wyjatkowości!