Niewątpliwie każda zupa jest wspaniałą potrawą doskonale nadającą się zarówno na obiad, śniadanie jak i kolację. Znacznie chętniej latem spożywa się zupy jarzynowe niż „ciężkie” zupy mięsne. Taką aromatyczną zupę jarzynową najlepiej jest robić ze świeżych warzyw marchwi, kalafiorku, brokuł, ziemniaków itp. Do zup warzywnych można zaliczyć jeszcze wspaniałą zupę szparagową, która niestety jest tylko sezonową z uwagi na sprzedaż szparagów. Szparagowa najlepiej smakuje z lanymi kluskami. Zupy typowo warzywne to także te, które są gotowane na wywarze mięsnym (ogórkowa, fasolowa i grochowa), do których dorzuca się wędzonego boczku czy kiełbasy. Pomidorowa jak najbardziej jest zupą warzywną, ale oczywiście, jeżeli jest gotowana na świeżych pomidorach, a nie z przecieru, czy soku pomidorowego. Lekka zupa koperkowa to idealne danie na upalne lato, jest lekka, świeża i orzeźwiająca, doskonale gasi pragnienie i zaspokaja głód. Można ja podawać także z lanymi kluskami, jak w przypadku szparagowej.

www.flapjack.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here