Historia wypieku ciasta zwanego popularnie makowcem jest w naszym kraju bardzo długa, praktycznie we wszystkich naszych regionach ciasto to posiada rzesze zagorzałych zwolenników. Jednak wiele osób, które podejmowało się prób wypieku tego znakomitego ciasta, miewało z tym problemy i zniechęcało się. Główną trudnością jest takie przyrządzenie makowca, by ciasto nie pękało i by mak nie oddzielał się od ciasta, co jest zmorą wielu domowych kucharzy. Aby upiec makowiec idealny, warto jest przestrzegać kilku podstawowych wymogów. Na pewno wszystkie składniki ciasta, w czasie ich mieszania ze sobą, powinny mieć tą samą temperaturę, zaś makowiec wkładamy do pieczenia, kiedy piekarnik ma temperaturę 180 stopni – w takiej też pieczemy ciasto. Mąkę zawsze należy przesiać, ważne jest też, aby przed zawinięciem makowca surowe jeszcze ciasto posmarować rozmąconym białkiem – to zapobiegnie odklejaniu się masy makowej od ciasta. Co do samej masy makowej, warto dodać do niej odrobinkę drożdży, można dodać też oczywiście różnorodne bakalie, jak rodzynki czy orzechy, co na pewno znacznie wzbogaci smak naszego makowca. Po wierzchu, według uznania i smaku, można połać makowiec polewą z lukru i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

www.e-chlopak.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here